Inimese kodu jäi uue tankla ehitusele jalgu

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvia Jegorovale 56 aastat koduks olnud maja ümbrus on muutunud ehitusplatsiks. Naine ei tahaks minna, kuid kohus käsib. Valus on ikka.
Silvia Jegorovale 56 aastat koduks olnud maja ümbrus on muutunud ehitusplatsiks. Naine ei tahaks minna, kuid kohus käsib. Valus on ikka. Foto: Marianne Loorents

Pensionär Silvia Jegorova peab oma kodust, kus ta on elanud 56 aastat, kuu lõpuks välja kolima. Juba praegu ei ole tal mitu kuud vett ning elektergi tuleb ja läheb.

Rakveres Rägavere tee 4a asuv maja, kuhu Silvia Jegorova 56 aastat tagasi korteri sai, jääb ette Olerexi tankla ehitusele ja lammutatakse. “Selle asemele ehitatakse kohvik,” teadis eakas naine. Jegorova peab aga 1. detsembriks välja kolima.

Kuigi ta võiks veel terve kuu oma kodus elada, ei ole see võimalik, sest elektrit napib, vett pole juba kolm kuud ning majaümbrus on ehitusmasinatega üles songitud.

“Olerex käsib välja kolida, aga kuidas ma kolima pean – aed on ette pandud ja autoga majale ligi ei saa,” kurtis naine.

Silvia Jegorova sõnul sai tema väljakolimise kohustus kinnituse ka kohtus. “Millegipärast ei peetud mind sundüürnikuks,” nentis ta.

Kui õigusjärgsetele omanikele vara tagastati, sai maja endale omaniku. Jegorova sõnul ei olnud tollasel omanikul aga õigust kinnistule. “Ta polnud isegi Eestis sündinud,” lausus naine. Rakvere linnapea Mihkel Juhkami sõnul tagastati maja õigusjärgsele omanikule igati korrektselt ning linn on püüdnud sundüürnike probleeme lahendada neile kortereid pakkudes.

“Pärast Nõukogude sõjaväelaste lahkumist jäi Lennuki tänava majades palju kortereid vabaks ja need said sundüürnikele,” selgitas Juhkami.

Silvia Jegorova ütles, et linn pakkus talle tõepoolest kunagi Lennuki tänavale korterit, ent sinna naine kolida ei soovinud. Rägavere tee 4a omanikuga saadi hoopis kokkuleppele, et Jegorova võib kuni surmani majas elada.

Kuid omanik kolis Eestist ära ja müüs maja maha ettevõtjale Andres Lillebergile. Paraku läks tollele kuulunud Nurga Äri pankrotti ja pank võttis võlgade katteks ka Rägavere teel asuva elumaja ning müüs selle hiljem Olerexile.

“Ka Lilleberg lubas mul siin elada, aga Olerex viskab tänavale,” kurtis Silvia Jegorova.

Naine küsis kodumaiselt kütusefirmalt kompensatsiooniks 10 000 eurot, et endale korter osta, Olerex pakkus 1000, kohus mõistis lõpuks välja 2000 eurot.

Silvia Jegorova tütre Vaike Suubani sõnul kulub see peaasjalikult kolimisele, sest esialgu tuleb ema majakraam viia tütre juurde Kukrusele ja hiljem sealt tagasi Rakveresse tuua.

“Mina ei lähe Rakverest kuhugi, eks ma pean endale siin üürikorteri leidma,” kõneles Silvia Jegorova.

Olerexi turundusjuhi Liina Kivimägi sõnul sõlmiti kohtulahend kompromissina. “Seda tehti mõlema osapoole vabal tahtel,” lisas ta.

Vaike Suubanit hämmastas suure firma suhtumine vanainimesesse. “Mitte keegi pole tulnud uksest sisse ja rääkinud, ainult posti teel on ähvarduskirju saadetud, et kui te välja ei koli, mida me siis ette võtame,” rääkis ta.

“Inimlikkust ei ole, sõidetakse lihtsalt üle ja ongi kõik,” lisas Suuban.

Rakvere abilinnapea Rainer Miltop avaldas arvamust, et linnal ei ole selles küsimuses eriti midagi kaasa rääkida. “Küll tahaksin öelda, et ilmselt oleks võinud inimesega rohkem suhelda ja näost näkku rääkida,” lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles