Kiri: Muidu oleksime siin hommikuni keppinud

Mare Rossmann
, rakverlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mare Rossmann.
Mare Rossmann. Foto: Erakogu

Vastu õhtut hääletas üks noor naine end mööduva auto peale. Sõiduk läks katki ja naine tegi ettepaneku, et kutsub oma automehaanikust mehe appi. Kui mees tuli, ütles autojuht: “Hea, et saite ­aega tulla, muidu oleksime siin hommikuni keppinud.” “Andke andeks, et segasin,” vastas mees, keeras auto ringi ja läinud ta oligi.

Täna ei tule juttu seksist, nagu pealkirja järgi võiks oletada. Räägin sellest, kui tähtis on õppida ennast väljendama selgelt ja arusaadavalt, soovitatavalt oma armsas emakeeles. Eriti oluline on see avaliku elu tegelaste puhul, kelle hulka kuulub ka õpetaja. Mul oli kolleeg, kes ütles aeg-ajalt õpilastele: “Kui te minuga räägite, hoidke suu kinni.” Ühes õppenõukogus, kus õpetaja käitumist arutasime, teatas kolleeg: “Õpetaja Mai Talu on süütu.” “Uskumatu, 15 aastat abielus ja ikka süütu,” ütles seepeale üks meesõpetaja.

On inimesi, kes nimetavad ennast professionaalideks ja räägivad asjadest, mida sa ammu tead, ainult et nad teevad seda nii keeruliselt, et midagi pole võimalik aru saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles