Rakvere linnakuusk tehakse puidujääkidest

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otsus on tehtud: Rakvere keskväljakut hakkab ehtima Riho Mäe (vasakul) vasakus käes olev kuusk. Valimisel rääkisid kaasa Raiko Kaasik ja Teet Suur.
Otsus on tehtud: Rakvere keskväljakut hakkab ehtima Riho Mäe (vasakul) vasakus käes olev kuusk. Valimisel rääkisid kaasa Raiko Kaasik ja Teet Suur. Foto: Getter Renel

Rakvere keskväljaku vaigulõhnaline ja rohelist tulerüüd kandev skulptuurne jõulukuusk sünnib puidujääkidest kümne noore osava kätepaari ühistöös.

Rakvere linnakunstnik Teet Suur ütles, et tänavu minnakse teist teed kui mullu, kuid materjal on taas looduslähedane – jõulupuu tegemiseks kasutatakse kuuse- ja männipuust tootmisjääke. “Puu valmib pindadest ja lauaservadest, mis muidu lähevad kohe ahju. Nüüd saab need enne veel korra kasutusse võtta,” sõnas Suur.

Rakvere keskkonnaspetsialist Getter Renel lisas, et tulekul on Euroopa jäätmetekke vähendamise nädal ning Rakvere kui aasta 2012 metsapealinn näitab kunstkuuske luues üles rohelist mõtlemist ja kasutab jäägid ära. “Huvitavam on kindlasti, kui tuleb midagi teistmoodi,” ütles Teet Suur. Koostööd tehakse Rakvere ametikooliga.

“Mõtlesime, et kui meil on kohapeal osavate kätega inimesed, kes õpivad puidu eriala, siis võiksid nad ka linna avalikku ruumi midagi teha,” ütles linnakunstnik. Tema rõõmuks haaras ametikool idee lennult. “Puiduõpetaja Riho Mäe tuli kohe mõttega kaasa. Puu valmib õpilaste erialase praktikatööna õpetaja Raiko Kaasiku juhendamisel. See on noortele piisavalt loominguline ülesanne,” rääkis Teet Suur.

Õpilaskonkursile esitati kolm kuuske, aga ka muid jõuludega seonduvaid figuure. Keskväljakut kaunistama valiti Lembitu Väinsalu makett, mille alusel panevad kuuse kokku kümme ehituspuusepa ameti õppijat.

Kavandatav jõulupuu pannakse traditsioonilisele kuuse kohale. Esimeseks adevendiks valmiva teose kõrgus on üle kümne meetri ning sellele tuleb tihe roheka tooniga valgustus. Kuna kasutatakse saetud materjali, hakkab puukuuse ümber hõljuma jõuluhõnguline vaigulõhn.

“Kõik oleneb inimesest – kes näeb puidujääkides rämpsuhunnikut, kes suudab näha materjalist kaugemale, asja mõtet,” ütles linnakunstnik. “Kui jõuluaeg on läbi, läheb puit heategevuslikult abivajajatele,” nimetas Getter Renel.

Lisaks arhitektuurses vormis kuusele valgustatakse linnas veel üksikuid puid ning jõuluvalguses ehtsat kuuske saab näha raudteejaama juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles