Miks on Eesti naeratus hambutu?

Valdo Randpere
, riigikogu liige, reformierakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdo Randpere.
Valdo Randpere. Foto: Küllike Rooväli

Eesti inimeste hammaste tervisega on lood halvad. Sammu paremuse poole võiks astuda riikliku hambaraviprogrammi loomisega 2016. aastaks, mis hõlmaks ennetustegevust, vähemalt sajaeurost aastahüvitist abivajajatele ning pensionäridele proteesihüvitise laiendamist hambaravile.

Hammaste puudulikust tervisest algavad teisedki tõsisemad tervisehädad. Neid, kel on probleeme ravimata põletikuliste hammastega, võivad hilisemas elus oodata näiteks reuma või südame-veresoonkonna haigused. Paraku seda seost ei tajuta.

Eesmärgiks peaks olema, et lapsed jõuaks täiskasvanuikka tervete hammastega. Eestis hüvitab ravikindlustus alla 19aastaste hambaravi patsiendi omaosaluseta ehk vanemate rahakotti kergendamata. Ometi näitavad uuringud, et peaaegu kolmandik lastest ei jõua isegi mitte hambaarsti juurde kontrolli, rääkimata hammaste ravist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles