Linnad-vallad lähevad riigi vastu kohtuteele

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere Vanalinna kool on üks seitsmest erakoolist, mida Rakvere linn riigi asemel siiani oma rahakotist toetanud on.
Rakvere Vanalinna kool on üks seitsmest erakoolist, mida Rakvere linn riigi asemel siiani oma rahakotist toetanud on. Foto: Arvet Mägi

Omavalitsused lähevad riigi vastu kohtusse, et saada tagasi raha, mis on makstud erakoolidele nn karbikuludeks.

“Meie oleme oma kohustused koolide ees täitnud ja materiaalne huvi on päris suur,” lausus Rakvere linnapea Mihkel Juhkami.

Omavalitsused asuvad nõudeid riigi vastu kokku lugema ja koondama. Juhkami sõnul riigieelarves nõuete rahuldamiseks raha ei ole.

Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Rannar Vassiljev rääkis, et Tallinna linn on juba kohtu poole pöördunud ning nende nõude suurus on 1,9 miljonit eurot.

Tulenevalt riigikohtu hiljutisest otsusest, mille kohaselt peab riik nägema ette raha selleks, et omavalitsus saaks erakoole toetada, on tõenäoline, et kohus pealinna nõude ka rahuldab. “Eks teiste omavalitsuste puhul sõltub kõik sellest, millal nad kohtusse jõuavad, aga on võimalik, et väljamakse tuleb teha valitsuse reservist,” avaldas arvamust Rannar Vassiljev, kes pidas tõenäoliseks, et see juhtub järgmisel aastal.

Haridusministeerium on Vassiljevi sõnul hinnanud, et järgmisel aastal oleks riigil vaja omavalitsustele erakoolide “karbikuludeks” maksta ligikaudu 6 miljonit eurot.

Ta selgitas, et palgakulu tuleb ka erakoolide õpetajate jaoks riigieelarvest, kuid pärast seadusemuudatust, millega riik kohustas omavalitsusi katma erakoolide hoonete ülalpidamiskulud, jättis riik selleks raha andmata. See on aga põhiseadusega vastuolus.

Mihkel Juhkami ütles, et suurem osa erakoolidele makstavatest summadest on riigi käest saadud raha vahendamine, kuid Rakvere linn on päris märkimisväärselt oma rahakotist juurde maksnud.

Kokku on Rakvere linn maksnud “karbikulusid” seitsmele erakoolile, kus Rakverest pärit õpilased haridust omandavad. Kolm neist on kohalikud – eragümnaasium, Vanalinna kool ja Lille kool, ülejäänutest on suurim raha saaja Audentese erakool.

Rakvere eragümnaasiumi direktor Anne Nõgu kinnitas, et Rakvere linn on kooli ees oma kohustusi korralikult täitnud. “Tegelikult teevad seda kõik maakonna omavalitsused – tõsi küll, mõni vahel väikese viivitusega,” lausus Nõgu.

Küll ei ole Rakvere eragümnaasiumile maksnud Tallinna linn, kust üks õpilane selles koolis õpib. Nõgu sõnul ei ole ühe lapse pärast pealinnaga lahingusse mindud.

Mihkel Juhkami rääkis, et Rakvere linn kavatseb omavalitsuste nõuete koondamises aktiivselt osaleda. “Kindlust küll ei ole, kuidas asi läheb, aga räägime ju päris suurtest summadest,” sõnas ta.

Kui suurest summast Rakvere puhul jutt käib, Juhkami öelda ei osanud. “Eks see nõuete koondamise käigus selgub,” tähendas ta. Kindlasti on tegu vähemalt kümnete tuhandete eurodega.

Omavalitsuste esindajad on juba arutanud olukorda ka rahandusministeeriumiga. “Üks küsimus on see, kui kaugele ajas nõuetega tagasi minna,” täpsustas Juhkami.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles