Amet õhutab Lahemaa elanikke aktiivsed olema

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lahemaa rahvuspark tähistab kolmapäeval, 45. tegutsemisaastat.
Lahemaa rahvuspark tähistab kolmapäeval, 45. tegutsemisaastat. Foto: Janek Laanemäe

Keskkonnaamet koostab Lahemaa rahvuspargi territooriumi tarvis kaitsekorralduskava ning kutsub piirkonnas elavaid inimesi tegema ettepanekuid, milliste tegevustega pärandit kaitsta.

Keskkonnaameti Viru regiooni kultuuripärandi spetsialist Ave Paulus tõi eeskujuks Kuusalu valla elanikud, kelle huvi sisulise arutelu vastu päädis mitmetunnise koosolekuga möödunud reedel, mil keskkon­naamet korraldas külade kultuuripärandi ja ehitustingimuste koosoleku Leesi rahvamajas.

Samasuguseid koosolekuid peetakse homsest ka Vihula vallas, kõigepealt Võsu rannaklubis.

“Vihula valla rahvas võiks sama aktiivne olla. Arutelust tasub osa võtta, selmet hiljem viriseda,” märkis looduskaitse juhtivspetsialist Maret Vildak.

Ta viitas möödunud aastal umbes samal ajal Koolimäel toimunud koosviibimisele, kus arutati rannaniidu veistega hooldamise teemat, mis tuli peamiselt Koolimäel puhkavale teatrirahvale, aga ka teistele kohalikele suure üllatusena.

Ametnikele heideti toona ette suutmatust infot jagada.

Lahemaa rahvuspargi kaitsekorralduskava aastateks 2016–2025 on keskkonnaameti kümne aasta tööplaan. Kavas tuleb põhjalikult lahti kirjutada rahvuspargi kultuuripärandi väärtused ja nende kaitseks vajalikud tegevused uurimisel, säilitamisel, tutvustamisel, samuti ette valmistada eelarve.

Et kultuuripärand on suures osas just külade pärand, ongi külade panus kaitsekorralduskavasse eriti oluline.

Kultuuripärand hõlmab ajaloolist maakasutust, esiajaloolisi maastikke, traditsioonilist taluarhitektuuri ja asustusstruktuuri, ajaloolis-kultuurilisi paiku ja objekte külades, looduslikke pühapaiku, vaimset pärandit, kohapärimust, mälumaastikke, rahvakultuuri, töötraditsioone ja käsitööoskusi.

“Kui elanikele on teada ajaloolis-kultuuriliselt väärtuslikud objektid külas, tasub neile tähelepanu juhtida, et objektid saaks kaitsekorralduskavasse sisse kirjutada,” lausus Ave Paulus ning tõi näiteks Võsul asuva ajaloolise telliskivivabriku korstna juhtumi – korsten võeti maha ja hiljem tekkis selle ümber palju kära.

Samuti on koosolek koht, kus kohalikud saavad kava koostamisel kaasa rääkida, mis nende arvates järgmise kümne aasta jooksul peaks Lahemaa rahvuspargi territooriumil tehtud saama. Näiteks millised ajalooliselt avatuna olnud maastikud tuleks võsast puhastada.

Et rahvuspargi kaitsekorraldust üheskoos ametnikega planeerida, soovitas Maret Vildak küladel suurendada oma esindajate kaasatust Lahemaa rahvuspargi kahetasandilises koostöökogus: on juhtrühm ja piirkondlikud sektsioonid, viimase liikmeteks võivad olla kõik asjast huvitatud.

Juhtrühma kuuluvad aga iga piirkondliku sektsiooni esindaja, keskkonnaameti, RMK, kohalike omavalitsuste, muinsuskaitseameti ja keskkonnainspektsiooni esindajad.

Siinkohal tõi Vildak taas Kuusalu valla näite – paljud külad on juba piirkondliku sektsiooni moodustanud ja ainuüksi selle aasta jooksul on Lahemaa rahvuspargi koostöökoguga liitunud kahe suurema poolsaare – Pärispea ja Juminda – külad.

“Kui Juminda poolsaare kaheksa külaga oli kohtumine, siis kolm küla tegid juba konkreetseid ettepanekuid,” lisas Paulus.

Praegu tegeleb keskkonnaamet kaitsekorralduskava koostamisega, mille töökava on üleval Lahemaa kodulehel www.lahemaa.ee.

Kultuuripärandi valdkonna tegevusi koondab Ave Paulus.

Vihula vallas tulevad koosolekud homme kell 16 Võsu rannaklubis (rannaasulad Käsmu ja Võsu), 28. novembril kell 16 Võsu rannaklubis (rannakülad Eru, Lobi, Lahe, Koolimäe, Natturi, Pedassaare, Vergi, Pihlaspea, Altja, Mustoja).

Koosolekud lähevad edasi detsembris: 11. detsembril kell 16 tullakse kokku Sagadi mõisas (Sagadi kandi maakülad Haili, Vihula, Lauli, Oandu, Söeaugu, Tepelvälja, Sagadi, Koljaku) ja 4. detsembril kell 16 Palmse mõisas Lahemaa külastuskeskuses (Palmse kandi maakülad Palmse, Metsanurga, Muike, Ilumäe, Võhma, Tõugu, Vatku, Joandu, Aasumetsa, Uusküla, Korjuse).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles