Vinnis puhkes prügipaanika

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanuaris võivad vinnilased oma olmejäätmed ise jäätmekeskusesse viia.
Jaanuaris võivad vinnilased oma olmejäätmed ise jäätmekeskusesse viia. Foto: Meelis Meilbaum

Jäätmevedaja vahetus on Vinni vallas põhjustanud prügipaanika, sest vana vedaja lõpetamise ja uue alustamise vahele jääb kuuajane tühimik.

MTÜ Lääne-Viru Jäätmekeskus korraldas konkursi korraldatud jäätmeveoks Vinni vallas, mille võitis skandaalsele Ida-Viru ärimehele Nikolai Ossipenkole kuuluv OÜ Ekovir.

Probleemid sünnivad sellest, et senise vedaja Ragn-Sellsi leping lõpeb 31. detsembril, Ekoviri leping aga algab 1. veebruarist. Ragn-Sells on oma Vinni valla klientidele saatnud kirjad, milles teatab, et viib jaanuaris prügi ära küll, ent senisest kolm korda kõrgema hinnaga. Lisaks on ettevõte saatnud Vinni valla klientidele ka veograafikud kuni juunini.

Vinni vallavanem Toomas Väinaste selgitas, et alates 1. veebruarist on Vinni vallas segaolmejäätmete vedajaks Ekovir ning Ragn-Sellsil enam Vinni asja ei ole.

Ragn-Sells korjab oma konteinerid ära, müüb soovi korral kliendile või pakub rendile. Vallavanem soovitas väiksemad konteinerid ära osta, sest nende müügihind on ligilähedane sellele, mida ettevõte äraveo ja pesu eest soovib, ning konteineri poehinnaga võrreldes päris soodne.

“Suurte metallkonteinerite puhul tasuks loomulikult vaadata, kui palju see on roostetanud,” soovitas vallavanem.

Mitu vinnilast on kurtnud, et jaanuaris tuleb konteinereid tühjendada lasta väga kõrge tasu eest (mis on tegelikult sama palju, kui Rakvere inimesed on aastaid pidanud maksma).

Toomas Väinaste sõnul võivad inimesed jaanuaris oma jäätmed ise Lääne-Viru jäätmekeskusesse viia. “Või kui konteineris on ruumi, siis lihtsalt veebruarikuud oodata,” soovitas vallavanem.

Lääne-Viru jäätmekeskuse klienditeeninduse juht Kristi Pobbul kõneles, et inimestele on jäänud ekslikult mulje, nagu nad saaksid uuel aastal endale ise jäätmete äravedaja valida. “Korraldatud jäätmevedu tähendab seda, et vallas on üks vedaja, kellele segaolmejäätmed tuleb üle anda, ja alates 1. veebruarist on selleks Ekovir,” selgitas Pobbul.

Küll on inimestel võimalik valida, kes nende jäätmed jaanuaris ära veab.

Pobbul lubas, et ka jäätmekeskus hakkab prügimahutite müügi- ja renditeenust pakkuma, kuid see võtab veel veidi aega.

Kuigi vinnilaste jäätmed viib ära Ekovir, siis lõpuks jõuavad need ikka Ragn-Sellsi Lepna ümberlaadimisjaama. Lääne-Viru jäätmekeskuse tegevjuht Priit Raamat rääkis, et jäätmekeskus korraldas kaks hanget – vedajale ja lõppkäitlejale. Kui vedaja hanke võitis Ekovir, siis lõppkäitleja hanke Ragn-Sells.

Toomas Väinaste, kes on ühtlasi MTÜ Lääne-Viru Jäätmekeskus juhatuse esimees, märkis, et jäätmekeskus ongi loodud selleks, et omavalitsused ei peaks ise jäätmeveo hankeid korraldama.

“Lepingu kohaselt hakkavad prügiautod sõitma üle jäätmekeskuse kaalu ning nii saame teada, kui palju meil üldse jäätmeid tekib,” lausus Väinaste. Ta lisas, et seni puudub sellest igasugune ülevaade.

Priit Raamat ütles, et kuu aja pikkune vahe vana lepingu lõppemise ja uue algamise vahel Vinnis oli tingitud kohtuvaidlustest. “Need panid hankeasjad venima ning me ei suuda nii kiiresti kõiki registreid üle võtta,” sõnas Raamat.

Kuigi Vinni valla uued jäätmeveo hinnad, mis hakkavad kehtima 1. veebruarist, avalikustatakse järgmisel nädalal, lubas Raamat, et väiksemate konteinerite tühjendamisel on oodata mõningast hinnalangust, suurmajade konteinerite puhul aga hinnatõusu.

Sõmerul vahetub vedaja, Rakveres algab korraldatud jäätmevedu

Kui Sõmeru vallas tegeleb praegu jäätmeveoga AS Eesti Keskkonnateenused, siis alates järgmise aasta 1. maist hakkab seal segaolmejäätmeid vedama OÜ Ekovir.

“Sõmerul peaks üleminek olema valutu. Ka nende kohta kehtib sama jutt – väiksemate mahutite veohind langeb veidi, suurtel tõuseb,” lausus Priit Raamat.

Rakveres ei ole seni korraldatud jäätmevedu üldse rakendatud ning jäätmeveo hinnad on siin teiste omavalitsustega võrreldes mitu korda kõrgemad.

MTÜ Lääne-Viru Jäätmekeskus korraldatud hanke tulemusel hakkab Rakveres alates järgmise aasta 2. märtsist segaolmejäätmete ning paberi ja papi korraldatud veoga tegelema AS Ragn-Sells. Praegu on neile jäätmeveo ainuõigus antud kaheks aastaks, kuid juba on käimas hange järgnevaks viieks aastaks.

Kristi Pobbul ütles, et Rakvere linna jäätmevaldajad saavad hakata korraldatud jäätmeveo lepinguid sõlmima veebruaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles