Homme esietendub “Lumehelbeke”

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen lavastusest "Lumehelbeke".
Stseen lavastusest "Lumehelbeke". Foto: Alan Proosa

Rakvere teatri suures saalis lavale jõudev lugu on imeilus muinasjutt Külmataadist ja tema tütrest Lumehelbekesest, kes inimeste sekka ihkab, et kogeda suuri tundeid.

Maagiline värsslugu jutustab sellest, kuidas vahel harva liugleb Lumehelbeke kargel talvel inimeste maailma. Ühe külma hetke jooksul saab teda isegi imetleda, kuid piisab puudutusest ja sulanud ta ongi. Nii on loodus seadnud. Mis juhtub aga siis, kui Lumehelbeke saab voli muutuda inimeseks? Mis juhtub, kui Lumehelbekese jäine süda sulatada ja tema hinges tärkab armastus?

Lavastaja Eili Neuhausi jaoks on see juba teine kord lavastada Aleksandr Ostrovski materjali. Aastal 2011 tõi ta lavale vene kirjaniku suure klassika “Kaasavaratu”, mis osutus erakordselt menukaks ja toob tänaseni saalid tänulikku publikut täis.

“Lumehelbekese” kohta ütleb lavastaja, et tema jaoks kõneleb see ühest inimlikumast püüdlusest elus – armastada ja olla armastataud. “Oled sa laps või täiskasvanu, igaüks meist vajab muinasjuttu. Sel lool on ilus sõnum, et meil peab alati leegike südames põlema.”

Pärast etendust kutsub Lumehelbeke väikseid ja suuri muinasjutusõpru seiklema teatrimajja loodud Lumemaale. Just sellist nime kannab selleaastane jõulumaa ning nimele kohaselt leiab siin lund ja lusti, tuisulisi mänge, põnevaid jäätunneleid, kellukeste metsi ja jäälilleaasu, karget närvi nõudvaid osavusharjutusi, kristallkodasid, eri kujuga lumehelbeid ja lumememmi. Lumemaal saab muinasjutt tõeliseks ja igaüks on peategelane mänglevas kulgemises läbi aja ja ruumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles