Süvenev lõhe poliitikute ja ettevõtjate vahel

Einar Vallbaum
, endine Lääne-Viru maavanem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Einar Vallbaum.
Einar Vallbaum. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Mõne kuu eest toodi esimest korda tõsisemalt ja teravamalt avalikkuse ette arutelu ettevõtjate ning riigijuhtide ja poliitikute vahekorrast. Eriti terava kriitika osaliseks sai Sven Mikser, kes Äriplaani konverentsil viitas oma sõnavõtus vajadusele ettevõtjatel mugavustsoonist välja tulla. Mitmed ettevõtjad pidasid seda väljaütlemist ignorantseks ja isegi solvavaks. Hiljem minister küll silus oma sõnu ning viitas vääritimõistmisele, kuid ettevõtjaid see ei lohutanud.

Samal konverentsil käsitleti poliitikute suhtumist ettevõtjatesse ka ettevõtjate vaatevinklist. Oluline on märkida, et oma vaadet ei esitanud mitte ­ainult kohalikud ettevõtjad, kes kõige vahetumalt tajuvad kohalikku maastikku ja ettevõtlust ning poliitikute või ametnikkonna suhtumist, vaid kitsaskohale osutasid ka Eestis tegutsevad välismaalased. Üheks osutajaks oli siin äri ajav Singapuri ärimees Sonni Aswani, kes viitas murele Eesti tuleviku pärast ning väitis, et ei näe ettevõtjate ja poliitikute vahel ühtsust. Ilmselt ei tasu kahelda tema kogemustes oma kodumaal äri ajada ning toodud võrdlust sealse ärikultuuriga. Olgu siinkohal öeldud, et Singapur kuulub nelja Aasia “tiigri” hulka, kelle majandus on alates 60ndatest ülikiiresti arenenud.

Samale murele osutas ka Windoori omanik Mailis Lintlom, kes juhtis tähelepanu, et poliitikute haldussuutmatus on kaasa toonud ettevõtjate süüdistamise ning ühel hetkel lähevad ettevõtjad sinna, kus lisaks äritegevusele neid ka austatakse ja peetakse neist lugu kui majandusele aluse panijatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles