Solvumine esietendusel: kas näitleja labastas vapimärki?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitleja Toomas Suuman võtab maavanemalt Einar Vallbaumilt vastu Lääne-Virumaa vapimärgi.
Näitleja Toomas Suuman võtab maavanemalt Einar Vallbaumilt vastu Lääne-Virumaa vapimärgi. Foto: Meelis Meilbaum

Rakvere teatri lavale toodud Tšehhovi “3 ões” tuli doktor Tšebutõkinit mänginud Toomas Suuman lavale Lääne-Virumaa kuldse vapimärgiga, tegu solvas esietendusel viibinud endist maavanemat Einar Vallbaumi, kes oli selle märgi talle annetanud.

Näitleja ilmus vapimärgiga lavale teises vaatuses, kus tema mängitud doktor oli end üle kahe aasta täis joonud. Kusjuures pintsaku all kandis ta dressipükse.

“Kui ta, märk rinnas, lavale tuli, siis tekkis selline tühi tunne,” ütles Vallbaum. “Ma andsin selle südamest, aga Toomas Suuman justkui naeruvääristas nii seda märki, märgi andjat kui ka kõiki teisi, kes selle saanud. Seda ma poleks temast oodanud.”

Vallbaum lisas, et kui näitlejale see märk ei meeldi või kui ta arvab, et ta pole seda väärt, siis võib selle tagastada, aga sellisel moel seal tükis seda märki labastada pole mõtet.

Toomas Suuman pälvis maavanem Einar Vallbaumilt Lääne-Viru maakonna kuldse vapimärgi panuse eest maakonna teatrielu arengusse. Märgi andis ta üle sügisel oma ametist lahkumise peol.

Näitleja Toomas Suuman ütles, et kaalus pikalt, kas kanda lavastuses “3 õde” doktor Tšebutõkini rollis Lääne-Virumaa vapimärki, ja otsustas, et aumärgi kandmine on igati põhjendatud.

“Mulle on see märk antud Lääne-Viru maakonna poolt kultuuriliste teenete eest. Kannan seda au ja uhkusega õiges kohas. Ma ei näe enda seisukohast kõrgemat kohta, kus seda kanda. See on mulle usaldatud märk ja ma ei rikkunud vähimalgi määral statuuti,” rääkis Toomas Suuman.

“Mõtlesin põhjalikult kõik läbi. Teenetemärk on usaldatud mulle kui näitlejale ja kannan seda täie teadmisega olukorras, mille eest see mulle anti. Märk anti Toomas Suumanile, aga roll kuulub lahutamatult Toomas Suumani juurde, sest rolli ei saa kuidagi rolli kandjast lahutada. Ma ei näe siin konflikti,” lisas ta.

Suuman ütles, et hindab vapimärki väga kõrgelt, peab sellest väga lugu ja on veendunud, et näitlejana kannab selles kontseptsioonis, milles lugu on tehtud, seda auga.

“Ma ei näe siin vähimatki solvavat märki. Kannan aumärki seadusega kooskõlas seal, kus selle kõige õigem koht. Kus mujal peaksin seda veel kandma? Vastasel juhul tekiks situatsioon, et laval liikumine on midagi sobimatut või nõmedat. Ma ei teinud seda otsust kergekäeliselt ja maavanem ei peaks olema solvunud. Vastupidi – vastavalt sündmusele kanname seda uhkusega nii mina kui doktor Tšebutõkin,” selgitas Toomas Suuman.

Lääne-Viru maakonna kuldne vapimärk antakse Eesti kodanikule, kes oma silmapaistva töö ja tegevusega on kaasa aidanud Lääne-Viru maakonna arengule, samuti muude saavutuste eest, mis on toonud au ja tunnustust maakonnale.

Reeglina kantakse aumärke ülipidulikel juhtudel piduliku riietuse juures. Kahtlemata on näitleja kõige pidulikum päev esietendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles