Nädala kaja: Muudkui solvume ja solvame

Eno Noorväli
, keeletoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eno Noorväli.
Eno Noorväli. Foto: Meelis Meilbaum

Taas on keegi solvunud. Sedakorda siis endine Lääne-Viru maavanem, praegune ettevõtja EV. Eelmisel nädalal oli kohalikest tegijatest solvunud suurärimees OG. Nagu teada, avas aga solvumiste rea tipppoliitik JO, solvumist lubas endale ka poliitikahiid JL. Solvumine solvumise otsa – ei lõpe iial otsa.

Solvumist seostatakse tavaliselt naistega, kuid kirja pandud initsiaalide taga peituvad mehed. Kujutagem nüüd, milline tüüp tuleb silme ette, kui kõrvu kostab väljend “solvunud mees”. Eelnimetatutega see justkui väga ei seostuks, pigem käib solvumine meie ettekujutustes kokku pehmodega.

Mitte et soorollid oleksid aastakümnetega nii palju muutunud ja ühiskond hindaks aina kõrgemalt pehmeid väärtusi, vaid inimesest on saanud suur mängur. Eks tas on sellist joont olnud muistegi, ainult meie elame ajal, mil iga tehtud tegu ja välja öeldud mõte võib võtta niisuguse mõõtme, et tegija ja ütleja ise end enam tegija ja ütlejana ära tunda ei oska, ja nõnda ei ole pääsu ka enda kõverpeegelpildist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles