Kiri: Ei argilliidile!

, pensionär
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Alles sai pisut vaibuda fosforiidipaanika, kui nutikad ärikad on tulnud välja uue sõnaga, nimelt “argilliidiga”. Teatavasti esineb argilliit koos põlevkivi ja fosforiidiga. Uus nimi justkui muudaks midagi. Uurimine (= puurimine) ei olegi siis justkui kahjulik, kasu olevat aga tohutu. Ka riik olevat uurimisest väga huvitatud.

Kuid vahet ei ole mingisugust – kas uurib (= puurib) riik, VKG või keegi kolmas-neljas. Tagajärjeks on totaalne looduse hävitamine, nagu on toimunud Ida-Virumaal. Mets kaob, vesi kaob ja “boonuseks” saadakse piirkonna radioaktiivne saastatus.

Kui algab uurimine (= puurimine), ei tasu inimestel nende paikadega oma tulevikku enam siduda. Mingile kompensatsioonile kahjude hüvitamiseks ei tasu loota ei riigi ega ettevõtete poolt. Suured palgad ja arvukad töökohad on hämamine. Elu näitab, et kui kaevandused on ammendatud, lastakse töölised lahti. Nii on toimunud Ida-Virumaal, ja ei ole põhjust arvata, et see mujal teisiti läheks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles