Kiri: Iga töö on tähtis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hea sõber naasis kord Saksamaalt ja rääkis vaimustusega sealsetest siltidest – kaunitel, omanäolistel tahvlitel anti teada, et siin töötab kingseppmeister või kellassepp, pagar või lihunik. Nii mõneltki sildilt võis lugeda ka töökoja asutamise aastaarvu, millest sai järeldada, et auväärt ametit oli selles majas antud edasi isalt pojale või emalt tütrele.

Meil Eestis valitses parasjagu üheksakümnendate varakapitalism, kui igaüks igatses saada juhiks, firmaomanikuks või mis tahes muu peene nimetusega ameti peale. Seepärast oli mu sõber üllatunud, kui uhked olid sakslased oma töö üle. Uhkuse asi oli mis tahes töö, mitte ainult uhke nimega töö.

Nüüd on hakatud Eestiski tasapisi aru saama, et hea meistrimees on parem kui vilets juht. Kutsekoolid on taas au sees, kuldsete kätega töötajatel on leib enamasti laual ning tööandjad rõhutavad kõigis oma manifestides, kuidas haridussüsteem peaks andma rohkem praktilisi oskusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles