Naine leidis ärgates end keset tulemöllu

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lahke operaatorfirma Elioni töötaja paigaldas eile telerit naisele, kellele elu pühapäeval selja pööras.
Lahke operaatorfirma Elioni töötaja paigaldas eile telerit naisele, kellele elu pühapäeval selja pööras. Foto: Toomas Herm

Läinud pühapäeval Rootsist naasnud Inge Rebane ei osanud uneski näha, et saatusel on talle veel katsumusi varuks.

Eile pärastlõunal istus naine Tamsalu valla poolt elamiseks antud korteris diivanil ja jälgis, kuidas Elioni töötaja tütre saadetud telerile elu sisse puhub. “Vaatan televiisorit, siis ei mõtle omi mõtteid,” sõnas Inge Rebane, kes kolm päeva tagasi oli kodust põlengu tõttu ilma jäänud. Armsast ühekorruselisest puumajast Kadapiku külas.

Naise sõnul ei oska ta isegi öelda, mis teda reisiväsimusest tingitud unest äratas. “Oli tunda mingit imelikku kõrbelõhna,” meenutas ta. Poeg oli sõbra juures, teine poeg Tallinnas. Ise oli ta veel eelnevalt keelitanud poega pealinnast mitte koju tulema.

Maja koridori minnes sai kõik selgeks – tulekahju. Tuli levis nii kiiresti, et igasugused katsed leeke kustutada jooksid liiva. “Ei kujutanud ette, et nii kiiresti läheb,” tunnistas Inge Rebane.

Õue joostes üritas naine sealt lund kahmata ja põlengut kustutada. Mingil ajal tundis ta, et mõte on paigale jäänud.

“Ma alati imestan, miks inimesed ühes või teises olukorras kiiresti ei reageeri,” jätkas Rebane.

Nüüd koges ta ise, et kriitilistes situatsioonides võibki mõttetegevus seiskuda.

Seda siiski mitte kauaks. Inge Rebane jooksis teise ukse kaudu majja, et mobiiltelefon ja dokumendid ära tuua. Telefon õnnestus kätte saada, kuid osa dokumente läks tuleroaks.

“Need kõik on asjad,” sõnas Rebane ja meenutas, kuidas poeg 2009. aastal mootorrattaga avarii tegi ja seejärel ratastooli sattus – seda ei korva miski.

Kui telefon oli päästetud, helistas naine häirekeskusele ja teatas juhtunust. Peagi oli kohal ka Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg. Kaks sõbrannat pakkusid talle ajutist varjupaika, mille naine vastu võttis.

Läbielatust hoolimata suutis Inge Rebane jätkata tööd Porkuni koolis. Töökaaslased kogusid eile raha ja pistsid talle pihku. Nemad on ka enamiku vajalikke asju toonud. “Kõik olid nii vastutulelikud,” jätkas Rebane. “Ma väga tänan inimesi, kes aitasid,” lisas ta.

Tagantjärele mõeldes leidis Inge Rebane, et saatuslikuks sai küttekoldest võetud tuhk, mille hulgas olid mõned söed. Ohtlikud need ei tundunud. Paraku plastämbrisse sattudes esialgu ohutuna paistnud söed ilmselt põlengu valla päästsidki.

Rebase sõnul on ta väimees sõjaväelane ja keerulistes olukordades hea organisaator. Nii ongi juba peres kokku lepitud, et laupäeval algusega kell 10 korraldatakse talgud. Et põlengust alles jäänud esemeid ahervaremest välja tuua.

“Pole korteris elanud,” tunnistas naine, silmis igatsus kaotatud kodu järele. “Kui oma õue ei ole, läheb raskeks.”

Kes soovivad kodu kao­tanud peret rahaga aidata, ­saavad seda teha pangakonto vahendusel: Inge Rebane EE241010010058010019.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles