Evelin Ilves saabus Rakvere rahva sekka uhke saatjaga

Eva Samolberg-Palmi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelini pühenduse raamatusse sai ka Rakvere Apollo juhataja.
Evelini pühenduse raamatusse sai ka Rakvere Apollo juhataja. Foto: Marianne Loorents

Proua Evelin Ilves, kes üleeile õhtul Rakvere Kroonikeskuses oma vast ilmunud leivaraamatut tutvustas, saabus kohale uhke neljajalgse sõbra saatel.

Kuigi Kroonikeskuse välisustel torkab silma silt, mis koertele sisenemise keelab, tehti esileedi puhul siiski erand.

Raamatut “LEIB. Ilo ja vägi” tutvustades rääkis Evelin Ilves, et küpsetamisega hakkas ta tegelema juba varases nooruses, 9- või 10aastasena. “Olen seda läbi elu teinud, enamasti kooke küpsetanud. Saiad ja leivad tulid märksa hiljem,” kõneles ta.

Huvi leivaküpsetamise vastu tekkis esileedil kohtumistel leivaküpsetajatega, Evelini lapsepõlvekodus leiba küpsetada ei tavatsetud.

“Mind on kõige rohkem paelunud suhtumine, et leib on eestlaste jaoks enamat kui lihtsalt toit või energia. Leivas on maagia ja vägi, see on meie jaoks kõige erilisem toit. Kodus küpsetatud leival on aga pere jaoks maailma parim maitse ning iga pere leiva maitse erineb,” rääkis Evelin Ilves kohtumisel rahvaga.

Esileedi kõneles ka sellest, kuidas ta pärast lapse sündi üksinda Ärma metsade vahele kolis ning seal kõigega üksi toime pidi tulema.

Nii kadus hirm leivaküpsetamise ees ja kartus, et see tal ei õnnestu.

Evelin Ilvese sõnul saavad leivateoga hakkama kõik olenemata sellest, millises köögis või millises ahjus leib valmib.

Kuigi kõige paremad toidud ja kõige parem leib valmib ikka puuahjus.

Praeguseks on Evelin Ilves leivaküpsetamisega tegelenud tosin aastat, selle aja jooksul mõlgutas proua korduvalt ka leivaraamatu “küpsetamise” ideed, mis viimaks saigi teoks.

Pärast põhjalikku raamatututvustust istus Evelin Ilves ­autogrammilaua taha ning soovijad said temalt oma leivaraamatusse pühenduse küsida. Soovijaid jagus, sest mitme naisterahva arvates, kes ise küll agarad leivaküpsetajad ei ole, on leivaraamat sobilik pista jõuluvana kingikotti sugulastele või sõpradele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles