Talveöös lendavad põlevad maskid

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talveöös lendavad põlevad maskid.
Talveöös lendavad põlevad maskid. Foto: Meelis Meilbaum

Õhtupimeduses lõõmab tünnis tuhandekraadine tuli. Peagi poetuvad küpsenud maskid saepurusse, siis sööstavad sädemeid pilduvate komeetidena läbi õhu ja maanduvad sisinal vette.

Athena kooli hoovis muutis Jaapanist pärit iidse rakukeraamika põletusrituaali üleva vaatemängu tulelõõm suurte ja väikeste loojate savist meisterdatud maskid keraamilisteks teosteks. Savikarva heleda glasuuriga kaunistatud leebe olekuga näod said tules suitsukarva jume ning pragulised palgejooned.

Athena kooli õpetajate Eliko Kajaku ja Kristi Saaremäe juhendamisel loodud esemed valmistasid üllatuse ka autoritele – rakukeraamika võimaldab luua põnevaid efekte, kuid tulemust pole võimalik ette näha. “Rakukeraamika kuulus Jaapanis tee­tseremoonia juurde. Tehti asjad valmis, peeti tseremoonia ja meditatsioon ära, siis purustati need asjad, sest maamuna peale pole vaja üleliigseid asju,” selgitas Eliko Kajak. Athena koolis valminud teoseid puruks ei lööda, need lähevad hoopis uue aasta alguses Rakvere teatri väikesesse majja näitusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles