Tapa vald kutsub elanikke osalema eelarve koostamisel

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tapa valla vapp.
Tapa valla vapp. Foto: Internet

Esimest korda Tapa valla ajaloos kasutatakse eelarve koostamisel kaasava eelarvestamise põhimõtet. See tähendab, et iga vähemalt 16-aastane vallakodanik saab otseselt mõjutada järgmise aasta vallaeelarve koostamist.

Järgmise aasta eelarves on 10 000 eurot määratud kodanike poolt pakutud ideede täide viimiseks. Igaühel on võimalus teha ettepanek, mida ta sooviks vallas rajada või korrastada.

Objekt peab olema vallaga seotud, pakkuma avalikku hüve, olema vallaruumis avalikus kasutuses ning objektist ei tohi tekkida ebamõistlikke kulusid valla järgnevate aastate eelarvetele.

Kaasava eelarve protsessis saab ettepanekuid teha iga vähemalt 16-aastane inimene, olenemata sellest, kas ta on Tapa valla kodanik või mitte.

10 000 euro kasutamiseks saab ideid esitada 5. -16. jaanuarini nii paberkandjal vallavalitsuse kantseleisse kui ka e-posti aadressil vallavalitsus@tapa.ee märgusõnaga „Kaasav eelarve“ (digitaalselt allkirjastatuna).

Pärast seda, kui ideede esitamise tähtaeg on möödunud, vaatab need läbi vallavalitsuse spetsialistidest koosnev komisjon, kes sõelub välja need ettepanekud, mis ületavad selgelt 10 000 euro suuruse eelarve või ei ole muul põhjusel realiseeritavad.

Hiljemalt 29. jaanuaril avalikustatakse ideede esmase analüüsi tulemused valla kodulehel.

Seejärel koguneb komisjon, kes valib välja kümme ideed, mis pannakse vallakodanike hääletusele. Komisjoni kuuluvad ideede esitajad, samuti vallavolikogu, noortekogu ja ettevõtjate esindajad.

Kümme sõelale jäänud ideed avalikustatakse valla kodulehel ja Tapa valla facebooki seinal hiljemalt 16. veebruaril ning Tapa valla ajalehtede „Sõnumed“ ja „Tapaskije Vesti“ veebruarikuu numbris.

Hääletada saab isiklikult, identifitseerides ennast isikut tõendava dokumendiga Tapa linnaraamatukogus ja selle haruderaamatukogudes Moel, Lehtses ja Jänedal, Tapa gümnaasiumis ja Tapa vene gümnaasiumis ning Tapa vallavalitsuse kantseleis. Iga vallakodanik saab hääletada kuni kolme erineva meelepärase idee poolt. Hääletus viiakse läbi perioodil 23. veebruar – 6. märts.

 Vallakodanike hääletuse tulemusena reastatakse ideed vastavalt saadud häälte arvule. Realiseerimisele lähevad ideed paremusjärjestuses ning teoks tehakse nii palju ideid, kui 10 000 euro sisse mahub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles