Jõulud tõid maakonnas viimati kahjutule kaks aastat tagasi

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriküünlatki võivad tulekahju põhjustada.
Elektriküünlatki võivad tulekahju põhjustada. Foto: Internet

Viimati tuli maakonna päästjatel kihutada jõuluõhtul kahjutuld kustutama 2012. aastal, kui pärastlõunal tuli teade tulekahjust Porkunis. Päästjad kustutasid sauna sise- ja vaheseina põlengu. Tulekahju põhjustas valesti paigaldatud küttekolle.

Kui tookord põles kõrvalhoone ja eluruumid jäid puutumata, siis 2010. aastal Tapa vallas nii hästi ei läinud. Saiakopli külas läks elutoas põlema küttekolde lähedusse paigutatud kergesti süttiv materjal.

Jõuluajal põletatakse palju küünlaid ja tihti ei mõelda, mis on küünla ümbruses, kas küünal on kindlalt alusel ja kas loomad või lapsed võivad küünla kogemata ümber ajada. Õnneks eelmisel aastal maakonnas küünlast põhjustatud tulekahjusid polnud.

Aastavahetuse ilutulestik toob kaasa elevust, aga et see oleks ohutu, peab alati hoolikalt läbi lugema seadeldiste kasutusjuhendi. Näiteks tuleb rakett asetada alati kindlale alusele suunaga otse üles ning pärast selle käivitamist hoida ise ohutusse kaugusesse. See on kirjas ohutusjuhendis.

Kindlasti pole raketi laskmiseks õige koht rõdu. Aga just sealt 2012. aasta vastuvõtmisel Rakveres Võidu tänaval lasti. Ja õnnetus oligi käes.

Päästja tuletavad meelde, et pühade ohutult kulgemiseks tuleb ...

·         valvata lahtist tuld – kaminast välja kukkunud söetükk võib süüdata vaiba või põranda,

·         asetada küünlad tulekindlale alusele ja kardinatest ning muudest kergesti süttivatest esemetest eemale,

·         jälgida, et töös oleks sobiv hulk elektriseadmeid – vooluvõrk ei talu ülekoormust,

·         valvata valmivat jõulurooga – ärge jätke seda pliidile või ahju järelevalveta valmima,

·         kütta ahju ja kaminat mõõdukalt ning arvestada küttekolde kuumataluvusega – üleköetud ahi, soojamüür või korsten võivad põhjustada tulekahju,

·         küünlad, kaminatuli ning teised lahtise tule allikad kodunt lahkudes või magama minnes kustutada,

·         lülitada magama minnes vooluvõrgust välja ka elektriküünlad – kui magate, ei paku nad teile silmailu,

·         eakatele lähedastele pühade ajal külla minnes aidata neil suitsuandurit kontrollida – vajutage ja hoidke all anduri testnuppu kuni helisignaali kostmiseni (heliga annab seade märku tulekahjust).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles