Mõisaallee vabaneb haigetest puudest

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõnelegi esialgu elujõulisena näivale puule kuulutati peale põhjalikumat uurimist surmaotsus.
Mõnelegi esialgu elujõulisena näivale puule kuulutati peale põhjalikumat uurimist surmaotsus. Foto: Marianne Loorents

Palmse mõisa ajalooline allee vajab osalist uuendamist juba halva tervisliku seisundi tõttu, rõhutas keskkonnaameti metsaosakonna metsakaitse peaspetsialist Laja Veeväli ja langetas otsuse – see kahjustatud puu tuleb maha võtta.

“Otsus peab väga kaalutletud olema, ei taha vanas allees kasvavatele puudele kiiruga surmaotsust langetada,” põhjendas ta. Kui seenhaigused ja putukkahjurid on puud tugevasti kahjustanud, tüvi on seest juba õõnes ja võras on enamik oksi kuivanud, tuleb see paratamatult raiesse määrata.

Umbes nelja kilomeetri pikkune mõisaallee saab alguse Palmse kõrtsi juurest ja kulgeb kuni Ilumäe surnuaiani. Projekti esimeses etapis rekonstrueeritakse 2,3 kilomeetrit alleed, esmalt märgitakse ära puud, mis projekti järgi on raiesse määratud ning mida enam säilitada ei tasu. Alleeruum puhastatakse ka võsast ja isetekkelisest looduslikust uuendusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles