Lurichi kuju jõudis Tartust Väike-Maarjasse

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile saabus Väike-Maarjasse Lurichi pronkskuju, mis on ligi kaks ja pool meetrit kõrge ning kaalub umbes 520 kilo.

Skulptuur toodi Väike-Maarjasse Tartust, kus skulptor Lembit Palmi modelleeritud kuju valas pronksi osaühing Tormis Disain.

„Skulptor peab sellele kõigepealt hinnangu andma, kui ei sobi, siis läheb Tartusse tagasi,” naljatles Väike-Maarja vallavanem Indrek Kesküla, kui masin esialgu kilesse mähitud suurmehe kujuga kohale jõudis.

Kuid ise kohal olnud ja skulptuuri lahti pakkimist ja püsti tõstmist jälginud skulptor Lembit Palm jäi tööga väga rahule. See oli just selline, nagu tema kätetööna valminud savist kuju järgi teha tuli. Skulptuur sai endale ajutise koha ühes valla majandushoones.

Rahvas näeb suurmehe kuju siis, kui see püstitatakse Väike-Maarja aleviku keskväljakule. Vallavanem Indrek Kesküla sõnul varem kuju ei eksponeerita, kuid tõsistel huvilistel on võimalik seda siiski kokkuleppel vaadata.

Mälestussammas omaaegse legendaarse jõumehe ja maadleja ning mitmekülgse suurmehe mälestuseks on plaanis avada keskväljakul Georg Lurichi 140. sünniaastapäeval, 22. aprillil 2016. aastal. Lurichi kuju hakkab toetuma graniidist maakerale, mis omakorda toetub graniidist plaadile. Viimane sümboliseerib maadlusmatti. Kogu monument tuleb 4,7 meetrit kõrge.

Mälestussamba skulptuurse osa ehk suurmehe pronksist kuju valmimisega on Lurichi monumendi rajamise ettevalmistustega jõutud poolele teele. Algaval aastal keskendutakse monumendi graniidist osade - maakera ja sümboolse maadlusmati - materjali soetamisele ja nende valmistamisele ning keskväljakul tulevast mälestussammast ümbritseva maa-ala korrastamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles