Sammuke kuninga vastuvõtu suunas

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil paistab valss tänapäevasega täitsa sarnane, aga tegelikult on erinev. Valsisammul liuglemise asemel teevad paarid pigem kraapsjalga.
Pildil paistab valss tänapäevasega täitsa sarnane, aga tegelikult on erinev. Valsisammul liuglemise asemel teevad paarid pigem kraapsjalga. Foto: Kairi Voosalu

Valss oli XVIII sajandil õukondades põlu all. Mitte päriselt, aga natuke küll. Räägiti nimelt, et naised pidavat valssi tantsides 19 sekundiga igasuguse tahtejõu kaotama ning muutuma kergeks saagiks.

Vähemalt nii pajatas Peterburi barokktantsutrupi Petit Trianon ja Sagadi mõisa korraldatud laupäevase uusaastaballi tseremooniameister Jaroslava enne seda, kui asuti valssi õppima.

Valsini jõuti aga alles balli lõpuosas. Enne tutvustati külalistele XVIII sajandi kombeid ja riietust ning õpetati naistele krinoliini kandmist. Mis, nagu ilmnes, on kunst omaette. Nagu ka reveransi tegemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles