Juhtkiri: Kool kui kogukonna hing

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Omal ajal kogunesid inimesed elama sinna, kus asus kirik, tähtis oli ka kool. Nüüd kogunevad inimesed sinna, kus on tööd, ja paratamatult langeb liisk suurte linnade või isegi mõne välisriigi kasuks. Maapiirkonnas võivad olla kirik, kool, teater ja spaa, aga kui tööd pole, pole ka inimesi, kes seal elaksid ning lapsi sünnitaksid. Ja nõnda sulguvad koolide uksed ning surevad välja kogudused.

Praegu seisab raskete valikute ees Haljala vallavalitsus, sest õpilasi jääb Haljala koolis üha vähemaks, hariduse andmisega seotud kulutused aga kasvavad üle pea.

Riik väikestes maagümnaasiumides tulevikku ei näe ja nii ei peeta ka mõttekaks neisse investeerida. Maapiirkondade lastele tuleb tagada võimalus saada kodu lähedal hea põhiharidus, gümnaasiumiharidus omandatagu aga riigigümnaasiumis. Neil, kel soov ametit õppida, tuleks jalge alla võtta tee ametikooli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles