Õpilaste nappus paneb valla raskete valikute ette

Eva Samolberg-Palmi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haljala kool liigub muutuste tuules.
Haljala kool liigub muutuste tuules. Foto: Meelis Meilbaum

Elanike vähenemine ja gümnaasiumiealiste õpilaste nappus on Haljala vallas juba mõnda aega tunda andnud. Et tulevikus hakkama saada, tuleb vallal ja kogukonnal otsustada, kas korraldada gümnaasium ümber põhikooliks.

Haljala gümnaasiumi direktor Inge Laiv sõnas, et teema käsitlemine on valus nii kooliperele kui ka lapsevanematele, aga paratamatusele tuleb otsa vaadata. Prognoosi kohaselt õpib sügisel avatavas 10. klassis kaheksa õpilast, ent nii väikese klassi puhul kannatab õppe kvaliteet ja vähese õpilaste arvuga gümnaasiume ei aita ka riigipoolne rahastamine.

Kuna suuremat hulka gümnasiste ei ole loota tulevikuski, on Haljala vallavalitsus esitanud volikogule ettepaneku gümnaasiumi ümberkorraldamise kohta, mis volikogu poolt heakskiitmisel tähendab, et septembris ei avata uut 10. klassi. 11. ja 12. klassi õpilased saavad gümnaasiumi lõpetada siiski kodukoolis.

“Vallavalitsuse ettepaneku kohaselt korraldatakse Haljala gümnaasium ümber põhikooliks alates 1. augustist 2017. aastal ning kool kannaks uut nime Haljala kool,” rääkis vallavanem Leo Aadel.

Vallajuhi sõnul on omavalitsuse kui koolipidaja kohustus tagada õpilastele õppe kõrge kvaliteet ja valikuvõimalused. “Arvestades õpilaste arvu dünaamikat ja valla finantsvõimekust, saame järeldada, et gümnaasiumiastme jätkamisel Haljalas ei ole tagatud õpetamise kvaliteet ja majanduslik jätkusuutlikkus, mistõttu tuleb välja arendada tugev põhikool.”

Vallavanem tõi välja, et kui 2007. aastal õppis gümnaasiumiastmes 81 õpilast, siis 2014. aastaks oli arv langenud 47-le, neist Haljala valla õpilasi 31.

Mullu kehtestati rangemad nõuded gümnaasiumiastme klassikomplektide täitumisele. Seetõttu on õpilaste arvu vähenemine avaldanud oluliselt mõju vallapoolsele kooli rahastamisele, vähenenud on hariduskulude eraldis riigilt.

Kooli direktor Inge Laiv ütles, et kool toetab valla otsust, samuti kooli hoolekogu. “Loomulikult on see kurb, oleme pingutanud kõvasti, et olukorda parandada, kuid õpilaste arvu kõrval kahaneb ka elanike arv,” nentis koolijuht.

Kool on teinud põhikooliõpilaste seas küsitluse, millest selgus, et suurem osa plaanib edasi õppida ametikoolis, andekad lapsed aga võtavad suuna riigigümnaasiumi, see tähendab ka noorte liikumist maakonnast välja.

Kooli direktori meelest leevendaks otsuse langetamist kindlasti riigigümnaasium maakonnas, sest nii saaksid gümnasistid haridust omandada heal tasemel riigikoolis, vallale aga lisakulu ei kaasneks.

10. klassi sulgemisega tuleb vallal kompenseerida õpilaste sõit kaugemale kooli, samuti lisandub muidki kulusid. “Kahtlemata on mõistlikum järkjärguline üleminek, mitte kogu gümnaasiumiastme sulgemine, sest sellisel juhul peaksid ka 11. ja 12. klassi õpilased hakkama kaugemal koolis käima,” sõnas Laiv.

Gümnaasiumi hoolekogu liige ja lapsevanem Veiko Veiert ütles, et kooli ümberkorraldamisest on vallas juttu olnud pikka aega. “Arvan, et kui volikogu otsuse vastu võtab, siis kümne aasta pärast võime rahul olla,” lausus Veiert ja lisas, et Haljala vald on esimesi maakonnas, kus tähtsa otsuse suunas olulisi samme on astutud.

Kooli ümberkorraldamisega suureneb lootus saada uue koolimaja ehitamiseks toetust, sest toetus eraldatakse ainult neile omavalitsustele, kes gümnaasiumivõrgu ümber korraldavad. “Kuid see ei garanteeri siiski midagi,” lisas koolijuht lõpetuseks.

Leo Aadeli sõnul on otsus ilmselgelt emotsionaalselt valus, kuid otsustamine ise tark ja möödapääsmatu samm. “Olen enam kui kindel, et Haljala valla otsusele järgnevad varem või hiljem ka teiste omavalitsuste samasugused otsused.

Pigem on küsimus selles, kes julgeb esimesena turmtule ja võib-olla pahameele enda peale võtta,” kõneles vallajuht avameelselt.

Et gümnaasiumi ümberkorraldamise otsust valutumalt ellu viia, taotleb vallavalitsus volitust ette valmistada taotlusdokumendid Haljala kooli lisamiseks Euroopa Liidult rahastatavate projektide nimekirja, analüüsida õpilasliinide ümberkorraldamise vajalikkust tulenevalt gümnaasiumiosa sulgemisest ning kaasa aidata õpilaste nõustamisele ja motiveerimisele uues olukorras.

Haljala vallavolikogu koguneb küsimust arutama 20. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles