Allahu akbar ja Charlie Hebdo

Tauno Toompuu
, Rakvere Kolmainu koguduse õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tauno Toompuu.
Tauno Toompuu. Foto: Erakogu

Hiljuti ehmatasime paljud. Charlie Hebdo toimetusest lahkuvad vennad lasevad maha politseiniku. “Allahu akbar!” hüüab neist üks ja põrutab üksiklaskudega politseiniku pikali. Veel viimane lask pähe ja siis pisikesse musta Citroëni, et roimapaigast minema saaks. 12 surnut ja sajad tuhanded mõistmatud näod.

Täna räägitakse miljonitest, kes on sellele enneolematule julmusele vastu hakanud ja tulnud üle Euroopa tänavatele, et sõnavabaduse kaitseks meelt avaldada. Sõnade “Allahu akbar” asemel “Je suis Charlie” – “Mina olen Charlie”.

Mida tähendab too sõjahüüuks saanud “Allahu akbar”? Otsetõlkes araabia keelest on see vaga väljend – jumal on suur. Terroristide kasutuses ei ole ta aga palju muud kui Hitleri-aegse Saksa armee vööpandlal ilutsenud “Gott mit uns” – jumal on meiega või “Tarapita” ehk “Taara, avita!” – hüüd, millega Liivimaa Henriku kroonika kohaselt meie esivanemad lahingusse tormasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles