Kiri: Kunstnik ja karikatuur

Jüri Jürna
, kunstnik Miilast
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Raske ja arusaamatu Charlie Hebdo toimetuse juhtum teeb nukraks. Ei oleks osanud ette näha, et vabas Euroopas kunstnikud oma vabamõtlemise pärast kellegi käe läbi hukkuvad. Ma vaatasin neid teravmeelseid karikatuure, kuid ma ei näinud neis midagi ega kedagi solvavat, sest kogu vaimukus oli ju suunatud enese kohutavale väljamõeldisele, mis võib temas eneses lahustada reaalsuse ja temast teha ideoloogilise hullunud olevuse, irreaalse ainuõige mõrtsuka.

Kunstnikud ja karikaturistid pilkavad ohtlikke inimlikke nõrkusi, et puhuda mõtetesse värskust. Me ei ela ju enam 17. sajandi Euroopas, mil fanaatilised jumalakummardajad oma nähtamatu ligiolija, juhataja müstilisel heakskiidul praadisid lõkkel pisimaidki usukahtlejaid.

See ongi inimsoo kurbloolus olnud, et ideoloogiast täiesti keerisesse läinud olevused on kergesti massistuvad ja valmis koos väga usinalt ja metalselt parandama ja puhastama ühiskonda kõige jõhkramal viisil, et vabaneda neist, kes nendega kaasa ei lähe ega samuti mõtle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles