Riigikogu komisjonide tööst ilma emotsioonideta …

Aaro Mõttus
, riigikogu kantselei asedirektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aaro Mõttus.
Aaro Mõttus. Foto: Internet

Avalikkuse tähelepanu keskpunkti on tõusnud komisjonide istungite helisalvestised ja nende staatus. Arvajad on asunud riigikogu pihta andma turmtuld, ilma laiemat konteksti silmas pidamata. Püüan teema lahti seletada, alustades sellest, mida kujutavad endast riigikogu komisjonid ja millised on nende tööpõhimõtted.

Komisjonid on eelkõige riigikogu täiskogu (nn suure saali) otsuseid ettevalmistavad tööorganid. Komisjonide loomise mõte seisneb selles, et väiksem hulk riigikogu liikmeid arutab näiteks eelnõudega seotud detailid läbi ja vajaduse korral püüab sõlmida kokkuleppeid ja leida kompromisse nende sisu ja sõnastuse kohta enne, kui eelnõu tuleb arutelule täiskokku. Komisjonide töö on tänapäeva parlamendi toimimiseks möödapääsmatu, sest 101 liikme osavõtul on eelnõu tekste koostada ilmselt võimatu. Samas avalik arutelu peetakse ja lõppotsused langetatakse ikka täiskogus.

Riigikogu komisjonide töövormiks on istungid, mis võivad põhimõtteliselt olla avalikud ja kinnised. Riigikogus on otsustatud kinniste istungite kasuks. See tähendab, et komisjoni istungist võtavad osa peale komisjoni liikmete ja ametnike üksnes need isikud, keda komisjoni esimees kutsub. Samuti ei jõua kinniselt istungilt kogu räägitu sõna-sõnalt (kes mida täpselt ütles) avalikkuseni, vaid kontsentreeritud kujul. Üks asi, mida minu arvates kiputakse ära unustama, on see, et komisjoni aruteludest valmib rohkesti materjale. Näiteks istungi protokollile lisaks eelnõu uus tekst, muudatusettepanekute loetelu, teise ja kolmanda lugemise seletuskiri, komisjoni ettekanne eelnõu lugemisel täiskogus. Rääkimata teadetest, mida olulisemate komisjonis toimunud arutelude kohta avalikkusele suunatakse. Kokkuvõtteks – väita, et komisjonide tööst ei ole piisavalt infot, ei ole päris õige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles