Eesti 100 = TOP 10

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein, see Kadrina Sikk.
Rein, see Kadrina Sikk. Foto: Meelis Meilbaum

Kirjutan imest, mis sündis aastavahetusel Kadrina kandis. Imest, mis loodetavasti nakatab teisigi Lääne-Viru külasid ja valdu. Imest, millest võiks virulaste tublil taganttorkimisel asja saada kogu Eesti elule Eesti sajandaks sünnipäevaks ärksama hingamise andmisel. Andkem tuld, tehkem ära!

Et kõik algusest peale ja ausalt ära seletada, tuleb tagasi minna ühte detsembriõhtusse Kadrina basseinis, kus mind alatihti hääd mõtted külastavad. Näiteks eelmisena see, et kirjutada raamat “Ajalehe anatoomia”, mis räägiks reporteriks olemise rõõmust ja vaevast. Nüüd pritsis taas vesi ja korraga küsisin sääl sumades eneselt, et mille poolest on mu koduvald või mõne teise mehe koduküla viletsam Londonist, Pariisist või kogunisti New Yorgi linnast. Et neil seal on ammu juba selge ja kõva häälega välja hüütud, mis on nende 10 tähtsamat ja kõige kuulsamat vaatamisväärsust. Kogu ilm teab. Aga meie siin Virumaal, kas oleme viletsamad? Ei, sugugi mitte. Saigi mõttele hoogu antud!

Täna tõden väikse uhkusega, et tõenäoliselt on Kadrina üks esimesi omavalitsusi Eestis, kus rahvas selgitas aastavahetusel avalikul hääletusel välja valla tähtsaimad vaatamisväärsused, parimad paigad kogemiseks, mida nägemata pole te Kadrina valda näinudki. Tean ja näen: see lihtne samm on kohaliku rahva kodupaiga patriotismi oluliselt õhutamas, oma väärtuste sisu selgitamas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles