Veel viimaseid päevi saab riigikogu valimisteks e-valijakaarti tellida

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimised.
Valimised. Foto: Meelis Meilbaum

29. jaanuar on viimane päev selleks, et tellida 1. märtsil toimuvateks riigikogu valimisteks valijakaart oma e-posti aadressile. Eilse seisuga oli elektroonilise valijakaardi tellinud üle 93 000 inimese.

„E-valijakaart on mugav ja säästlik alternatiiv paberil saadetavale valijakaardile, kus on peal info sellest, kus, kuidas ja millal hääletada. Võrreldes paberil valijakaardiga toob e-valijakaardi tellimine kokkuhoiu paberi-, trükkimis- ja postikulu arvelt. Kindlasti ei tähenda e-valijakaardi tellimine kohustust e-hääletada – igaüks valib ikka ise, mil viisil ta oma hääle anda soovib,“ selgitas siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonna juhataja Enel Pungas.

Igal ID-kaardi kasutajal on olemas ka personaalne Eesti Vabariigi poolt antud @eesti.ee lõpuga meiliaadress, mis on mõeldud riigi ja kodaniku vaheliseks ametlikuks suhtluskanaliks. Elektroonilise ehk e-valijakaardi tellimiseks peab valija @eesti.ee meiliaadress olema suunatud inimese igapäevaselt kasutatavale meiliaadressile. Suunamise saab teha e-valijakaardi tellimise käigus.

E-valijakaardi tellimine võtab aega vaid mõne hetke ja selleks on vaja www.eesti.ee/portaal/valimised.eabi leheküljele ID-kaardi, mobiil-ID abil või internetipanga kaudu siseneda. Hääletama minnes ei ole vaja valijakaarti kaasa võtta. Need, kes on e-valijakaardi tellinud juba varasemalt, ei pea seda uuesti tegema. Tellimus jääb kehtima ka kõikideks järgnevateks valimisteks.

Enne valimisi tuleks üle vaadata ka oma rahvastikuregistrisse kantud elukoha andmed. Valijale määratakse valimisjaoskond nende aadressiandmete alusel, mis on rahvastikuregistris 30. päeval enne valimisi. Kehtivaid elukoha andmeid saab kontrollida riigiportaalis aadressil www.eesti.ee/portaal/rrteenus.paring_enda_andmete. Juhul kui elukohaandmed on muutunud, saab seal samas esitada elektroonilise elukohateate oma uue aadressiga. Elukohateate võib esitada ka elukohajärgsele valla- või linnavalitsusele kohapeal.

Valijate nimekiri riigikogu valimisteks koostatakse rahvastikuregistri andmete põhjal 30. jaanuari 2015 seisuga ning valijakaartide saatmist alustatakse 3. veebruarist. Riigikogu valimised toimuvad 1. märtsil 2015. Eelhääletamine ja e-hääletamine algab 19. veebruaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles