Aldis Alus: Rakveres on turvaline

, Politsei- ja piirivalveameti Ida prefektuuri prefekt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aldis Alus
Aldis Alus Foto: Erakogu

Mõnda aega tagasi asetas ajakirjandus Rakvere linna statistiliste näitajate võrdlemise tulemusel kehalise väärkohtlemise para­grahvi alusel Eesti linnade hulgas kolmandale kohale. Kindlasti jahmatas selline edetabelikoht paljusid rakverlasi.


Pean oma kohuseks selgitada, et nimetatud para­grahvi alla mahuvad mitmesugused õigusrikkumised – nii tänavakaklused kui peretülid.

Karistusseadustiku järgi on kehaline väärkohtlemine teise inimese tervise kahjustamine, löömine, peksmine või valu tekitamine muu kehalise väärkohtlemise läbi. Üldjuhul pannakse seda laadi kuriteod toime tuttavate inimeste vahel kas kodus, õppeasutuses või siis tänaval.

Rakvere on turvaline väikelinn, kus elanike õiguskuulekus on kõrge ja politseile saab teatavaks väga suur osa Rakveres toime pandud õigusrikkumistest.

Õigusrikkumistest teatamine näitab selgelt ka seda, et rakverlaste usaldus politsei vastu on kõrge, ja ma loodan ning usun, et üheskoos kogukonnakeskselt probleemidele lähenedes suudame seda veelgi tõsta.

Planeerime ressursse

Kuritegude ja elanike arvu kõrvutades peaks kindlasti võrdlema ühe ja sama perioodi andmeid.

Matemaatiliselt on võimalik teha igasuguseid tehteid, sealhulgas võrrelda 2009. aastal toime pandud kuritegusid samas piirkonnas kolm aastat varem elanud inimeste arvuga, mida antud juhul ka tehti. Politsei selliselt statistikat ei koosta.

koostab oma igapäevatöös analüüse ning statistilisi ülevaateid, millel on üks ja põhiline eesmärk – planeerida paremini politsei ressursse ning seeeläbi suurendada turvalisust. Sestap ongi oluline, et teave kuritegude ja muude õigusrikkumiste kohta oleks politseile edastatud.

Kui võrrelda aga seda aastat eelmisega, on kehaliste väärkohtlemiste arv Rakvere linnas pisut vähenenud.

Samas oleks selgelt ennatlik teha selle põhjal mingeid järeldusi üldise turvatunde taseme kohta. Sellised kõikumised eelnevate perioodide mõistes nii suurenemise kui vähenemise poole on igati tavapärased.

Väiksemaid linnu puudutava statistika puhul tuleb lisaks arvestada, et kuna seal on nii elanike kui ka toime pandud kuritegude arv väike, siis mängib iga üksik kuritegu statistilises arvude võrdluses väga suurt rolli, ja selle põhjal mingisuguseid põhjapanevaid järeldusi teha või piirkondi peksupealinnadena järjestada ei ole asjakohane.

Teavita politseid

Tõenäosus, et Rakvere linnas langetakse avalikus kohas täiesti võõraste inimeste rünnaku alla, ei ole eriti suur.

Enamjaolt on tegemist peretülide või tuttavate omavaheliste arvete klaarimisega, mis leiavad aset kinniste akende-uste taga.

Küll aga tuleb ette üksikuid juhtumeid, kus meelelahutusasutustes ja nende läheduses viibivad alkoholijoobes inimesed kipuvad tekkinud konflikte lahendama toorest jõudu kasutades. See on probleemiks üle Eesti ja Rakvere ei eristu siinkohal mingil kombel teistest linnadest.

Kui rääkida Lääne-Virumaast üldisemalt, siis kindlasti annab korraliku panuse statistikasse populaarse suvituskohana tuntud Võsu.

Puhkajad, tulles lõõgastuma, liialdavad sageli alkoholiga ja väiksemgi sõnavahetus võib kasvada üle füüsiliseks vägivallaks. Tegemist on hooajalise probleemiga ja seepärast suunab politsei suvitusperioodil Võsule igal aastal täiendavaid jõude. Seda selleks, et kiirelt sekkuda ja hullemad tagajärjed ära hoida.

Alati ei pruugi aga politsei igale poole jõuda ja kõike märgata, mistõttu on oluline, et ka inimesed ise, märgates rikkumisi või kahtlasi olukordi, teavitaksid kohe politseid toimuvast. Vähem tähtis ei ole teavitada politseid teadaolevatest varasematestki juhtumitest, sest eesmärk on ju ikka üks - et rikkujad karistatud saaksid.

Rakveres on turvaline elada. Ma ei ütle seda pelgalt suusoojaks, vaid nii see on. Olen ka ise end oma perega selles kaunis ajaloohõngulises linnas sisse seadnud ja võin kindlalt väita, et Rakveres on turvaline elada. Lisaks on tegemist linnaga, mis väärtustab ja hoiab elus vanu ning loob pidevalt uusi traditsioone.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles