Esmaspäeval möödub Tartu rahulepingu sõlmimisest 95 aastat

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varasem mälestushetk Vabadussõja ausamba juures.
Varasem mälestushetk Vabadussõja ausamba juures. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Esmaspäeval kell 11 tähistatakse Tartu rahulepingu sõlmimise 95. aastapäeva pärgade asetamisega Vabadussõjas hukkunute mälestuseks.

Rakvere Ausambamäel toimuval tseremoonial osalevad Lääne-Viru maavanem Marko Torm,  Rakvere linnavolikogu esimees Toomas Varek, Kaitseliidu Viru maleva pealik kolonelleitnant Marek Laanisto ja sõjaveteranid.

Lääne-Viru maavanema Marko Tormi sõnul on sel päeval  paslik meenutada neid Asutava Kogu liikmeid, kes Eesti poolt rahulepingule alla kirjutasid.  „Tartu rahuleppele alla kirjutades väljendasid meie toonased riigijuhid kindlat tahet tagada meile, eestlastele, vaba kodumaa ja rahulik tulevik,“ sõnas Lääne-Viru maavanem Marko Torm.

2. veebruaril 1920 allkirjastasid Eesti Vabariigi ning Nõukogude Venemaa esindajad Tartus rahulepingu, milles Venemaa tunnustas Eesti iseseisvust. Rahulepinguga lõpetati kahe riigi vaheline sõjaseisukord ning määrati kindlaks Eesti ja Venemaa vaheline riigipiir.

Eesti poolt kirjutasid rahulepingule alla Asutava Kogu liikmed Jaan Poska, Ants Piip, Mait Püüman ja Julius Seljamaa ning kindralstaabi kindralmajor Jaan Soots. Venemaa poolt andsid rahulepingule allkirja ülevenemaalise kesktäitevkomitee liige Adolf Joffe ja riigikontrolli rahvakomissariaadi kolleegiumi liige Issidor Gukovski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles