Lasteombudsman: kampaania pole koolis lubatud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Teder.
Indrek Teder. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Austatud haridusasutuste juhid, teie poole pöörduma ajendas mind avaldus, milles tõstatati küsimus poliitilise agitatsiooni lubatavuse kohta haridusasutustes. Lasteombudsmanina pean oma kohustuseks juhtida teie tähelepanu sellele, et konkreetse erakonna või poliitilise maailmavaate propageerimine haridusasutuses ei ole lubatud.

Eesti vabariigi põhiseaduse ja haridusseaduse kohaselt tuleb hariduses järgida neutraalsuse põhimõtet. Samal seisukohal on Euroopa Inimõiguste Kohus, kes leiab, et riik peab haridusülesannete täitmisel tagama, et õppekavas sisalduv info oleks edastatud objektiivsel, kriitilisel ja pluralistlikul viisil.

Põhiseadus annab üldjuhul vanematele õiguse otsustada, milliste maailmavaateliste tõekspidamiste järgi lapsi õpetatakse. Ka inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsioon nõuab, et haridusfunktsioone täites peab riik austama vanemate õigust tagada lastele nende endi usuliste ja filosoofiliste veendumustega kooskõlas olev haridus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles