Maailma tuntuim jurist on Tšaikovski

, õigusteaduse doktor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai Kuznetsovi portree helilooja Pjotr Iljitš Tšaikovskist.
Nikolai Kuznetsovi portree helilooja Pjotr Iljitš Tšaikovskist. Foto: Repro

Ka Rakverest pärit meestel on sidemeid keiserliku Venemaa tähtsaima õigusteadust õpetava kooliga, kus on teiste seas hariduse omandanud näiteks maailmakuulus helilooja Pjotr Tšaikovski.

Peterburi keiserlik õigusteaduskool asutati 29. mail 1835.. Kooli patroon oli tsaar. Kool avati 5. detsembril 1835 tsaar Nikolai I ja troonipärija osavõtul. Tegelik Peterburi keiserliku õigusteaduskooli asutaja ja esimene direktor oli aga tsaariperekonna saksa päritolu liige prints Pjotr Oldenburg(ski) (1812–1881). Hiljem oli kooli direktoriks tema poeg Aleksandr Oldenburg(ski), seda kuni õppeasutuse sulgemiseni rahvahariduskomissariaadi otsusega 18. juunil 1918.

Õigusteaduskooli võeti vastu igal aastal umbes 100 noormeest vanuses 12–17, kes pärinesid ainult vene põlisaadlist, näiteks maailmakuulus vene helilooja ja tänapäeval üks mängitavamaid klassikalise muusika autoreid Pjotr Tšaikovski, tema näitekirjanikust, tõlkijast ja teatrikriitikust vend Modest, kes kirjutas oma venna ooperitele “Jolanthe” ja “Padaemand” libreto, kelle kaksikvend Aleksei oli aastatel 1891 ja 1892 Eestimaa asekuberner; male maailmameister Aleksandr Aljehhin, kriitik Vladimir Stassov jpt, aga loomulikult keiserliku Venemaa tähtsamad juristid ja riigiametnikud. Õppeaeg kestis alguses kuus, hiljem seitse aastat. Kokku lõpetas selle kooli üle 2000 juristiharidusega noormehe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles