Ametnike apsakas jättis vallarahva ülekäigurajata

Eva Samolberg-Palmi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juba hulk aega pole ülekäigurada enam harjumuspärases kohas. Inimesed, eriti väikesed lapsed, selle puudumisega aga arvestada ei oska.
Juba hulk aega pole ülekäigurada enam harjumuspärases kohas. Inimesed, eriti väikesed lapsed, selle puudumisega aga arvestada ei oska. Foto: Meelis Meilbaum

Haljala rahvamajas kohtuvad päeval pisikesed tantsusõbrad ja meisterdajad, käiakse raamatukogus ning õhtustes harrastusringides. Varem pääses rahvamaja elamurajoonist eraldavast maanteest üle vöötrada mööda, mis nüüdseks on aga kadunud.

Ülekäigurada pole harjumuspärases kohas enam hulk aega. Inimesed, eriti väikesed lapsed, selle puudumisega aga arvestada ei oska ning tõttavad sõiduteele, arvates, et neil on selleks eesõigus.

Rahvamaja töötajate sõnul on aja küsimus, millal tee ületuskohal tõsisem õnnetus juhtub.

Autojuhid ju ei tea, et lapsed tavatsevad teed endise vöötraja asukohas ületada, ning pimedal ja libedal ajal on keeruline autot järsult peatada.

Maanteeameti Ida regiooni liikluskorralduse osakonna juhataja Janno Vilberg ütles, et ülekäiguraja märgistus eemaldati mullu suvel, kui vald riigimaantee äärde uue kõnnitee lasi rajada.

“Vana tee oli seal ennegi olemas, uue projekteerimisel aga ülekäigurajaga ei arvestatud,” rääkis Vilberg ja lisas, et maanteeamet juhtis tööde käigus sellele küll tähelepanu, kuid vallalt selget vastust ei saanud.

Uus kõnnitee on äärekividega, mida ülekäiguraja kohast pole alla lastud. Samuti tegi maanteeamet vallale ettepaneku projekteerida kõnnitee jätk ka tee rahvamajapoolsele küljele, sest ülekäigurada lõppes tühjuses. “Valla vastus oli toona, et nemad teevad vaid ühelt poolt.”

Nii eemaldaski maanteeamet ülekäiguraja märgid, kuna muu taristu “sebra” olemasolu ei toeta ja oleks ametnike hinnangul sellisel kujul jalakäijatele ohtlik.

Enne märgistuse eemaldamist jälgiti ka piirkonna liiklussagedust, ja et maantee on ületuspiirkonnas üsna kitsas, otsustatigi ülekäigurada likvideerida. “Loomulikult inimesed nurisevad,” mõistis Vilberg ka elanike pahameelt ja lisas, et kui vald ületuskoha mõlemad otsad teeületuseks ette valmistab, oleks maanteeamet nõus märgistuse taastama.

Haljala vallavanem Leo Aadel rääkis, et kõnnitee jätkamine tee teisel pool on mahukas töö ning praeguste valla prioriteetide hulka see ei kuulu. “Ilmselt on antud juhul tegemist projekteerijate veaga, sest ka vallaametnikele tuli üllatusena, kui ülekäigurada ühel hetkel ei olnud. Meile on siiski oluline jalakäijate ohutus,” kõneles Aadel.

Umbes kümme tuhat eurot maksma mineva ehitustööga vald lähiajal tegelema siiski ei hakka ning see raha suunatakse pigem uue koolimaja ehitusse.

Vallavanema sõnul oli ülekäigurada nimetatud kohas varemgi ajutisena, kuid elanikud jõudsid sellega harjuda. “Ka maanteeameti hinnangul on liiklustihedus selles kohas hõre,” lisas Aadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles