Juhtkiri: Juba noorelt valimistel sõna sekka ütlema?

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikogu otsustas eile nappide poolthäältega langetada valimisiga kohaliku omavalitsuse valimistel. Ja kui uus riigikogu koosseis seaduse vastu võtab, saavad järgmistel kohalikel valimistel 2017. aastal oma hääle anda ka 16- ja 17aastased.

Sellise seadusmuudatuse eesmärk on kaasata senisest enam noori inimesi kohalike asjade arutamisse ja otsustamisse. Et vananevas Eesti ühiskonnas ei oleks otsuste tegemisel kaalukauss eakate arvamuse poole kaldu, vaid ka noortel oleks kohaliku elu suunamisel juhtide valimise kaudu suurem sõnaõigus.

Kui valimisiga langeb ja noortel tekib tõesti suurem huvi kohaliku võimu esindajate tegemiste vastu ning soov kaasa rääkida, on seadus teretulnud. Samas ei taga seadus üksi noorte aktiivsemat kaasamõtlemist, selleks on vaja teha sisukat tööd. Eestis paistabki sageli nii, et teeme seaduse ära ja asi korras. Ongi korras, aga üksnes formaalselt. On vaja mõelda sellestki, kuidas seadus tõeliselt noorte huviorbiiti ehk praktikasse jõuaks. Et kaasamine oleks sisuline, mitte formaalne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles