Rakvere linna keskkonnaspetsialist Getter Renel vastab lugejate küsimustele

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Getter Renel.
Getter Renel. Foto: Meelis Meilbaum

Mida tähendab korraldatud jäätmevedu? Mul on ka praegu jäätmevedu korraldatud, kogu aeg viiakse prügi ära.

Korraldatud jäätmevedu on jäätmeseadusega kehtestatud kohustus kohalikul omavalitsusel korraldada olmejäätmete vedu oma haldusterritooriumil. Rakvere linnavolikogu volitas aga Lääne-Virumaa Jäätmekeskuse korraldatud jäätmeveo riigihanget korraldama, jäätmevaldajate üle arvestust pidama ning nendega arveldama.

Just nii nagu jäätmeseadus nõuab, selgitati Rakvere jäätmeveo piirkonnas riigihanke korras välja odavaimat hinda pakkunud jäätmeveo teenuse osutaja ning anti võitnud firmale ehk Ragn-Sells ASile jäätmete vedamise ainuõigus. Ainuõiguse väljastamine vedajale tähendab, et Rakvere linnas võib olmejäätmete ning paberi ja papi kogumise ja äraveo teenust osutada üksnes ainuõiguse saanud jäätmevedaja ehk Ragn-Sells AS ning teised jäätmevedajad ei tohi selles veopiirkonnas teenuseid osutada.

Korraldatud olmejäätmete veo põhieesmärkideks on hoida keskkonda ja hõlmata jäätmekäitlusesse kõik jäätmetekitajad – ka need eramajad ja väikeettevõtted, kes seni ei ole veel prügiveoga liitunud. Loodetavasti hoiab see ka edaspidi ära olukorra, kus prügist n-ö lahtisaamiseks poetatakse see mõne korteriühistu prügikonteinerisse, avalikesse pakendikonteineritesse või hoopiski metsa alla.

Kus ja millal saab lepinguid sõlmida?

Lepingud sõlmitakse Lääne-Virumaa Jäätmekeskusega. Lepinguid saab sõlmida alates 2. veebruarist kuni 27. veebruarini. Korraldatud jäätmevedu käivitub ise juba alates 2. märtsist. Seega palume kõikidel jäätmevaldajatel sõlmida lepingud siiski aegsasti, sest viimastel päevadel võib jäätmekeskuse teenindajatel olla töökoormus väga suur ning seetõttu peab ootama kauem. Lepingu sõlmimiseks on kolm võimalust.

1. Laadida alla lepingu taotluse vorm veebilehelt www.lvjk.ee, täita see ära ja saata digiallkirjaga aadressile klient@lvjk.ee.

2. Minna kohale Lääne-Viru Jäätmekeskuse klienditeenindusbüroosse Piira külas (asub endise Ussimäe prügila kõrval) NB! Kaasa võtta isikut või ettevõtte esindusõigust tõendav dokument (volikiri).

3. Täita ära postiga koju saadetud lepingu blankett ning saata allkirjastatult mõlemad eksemplarid posti teel tagasi Lääne-Viru Jäätmekeskusesse.

Tähelepanu! Senise vedajaga lõpevad lepingud segaolmejäätmete ning paberi ja papi mahutite tühjenduse osas 2. märtsist automaatselt. Ülejäänud jäätmemajandust puudutavate teenuste osas (näiteks mahutite rent) seni sõlmitud lepingud automaatselt ei lõpe.

Kust ma saan infot lepingute sõlmimise kohta?

Kõikidele lepingutega seotud küsimustele vastavad Lääne-Virumaa Jäätmekeskuse klienditeenindajad esmaspäevast reedeni alates kella 9 kuni 17.30 telefonil 6 165 165 või meilitsi klient@lvjk.ee.

Kuidas saan muuta oma lepingu tingimusi näiteks siis, kui avastan, et soovin muuta konteineri tühjendamise sagedust?

Lepingut saab muuta Lääne-Virumaa Jäätmekeskuses siis, kui avaldate selleks soovi.

Kuidas toimub konteineri vahetus?

Kui jäätmevaldaja on siiani rentinud konteinerit mõnelt jäätmevedajalt, võib ta konteineri rentimist sellelt firmalt jätkata. Samuti on võimalik kas osta või rentida konteinereid suuruses 140 l kuni 4500 l Lääne-Virumaa Jäätmekeskuselt või osta poest. Kui praegu on jäätmevaldajal konteiner, mis on vana ja ei sobi tänapäevaste jäätmeveokitega, tuleb konteiner vahetada uuema vastu. Nõuetele vastaval prügikonteineril on tühjendamiseks vajalik ääris konteineri ülaservas. Nõukogudeaegsed 0.75 m3 (750-liitrised) ratasteta konteinerid ja ümmargused konteinerid ei ole sobivad. Konteinerit soetades tuleks tähelepanu pöörata ka mahuti valmistusplastile, mis peaks vastu talvekülmadele ja UV-kiirgusele. Kindlasti ei sobi siseruumides kasutamiseks mõeldud konteinerid.

Miks veograafik peab nii tihe olema?

Ka jäätmete äraveo sagedus on määratud kindlaks jäätmeseadusega. Jäätmeseadus sätestab, et olmejäätmete äravedu peab tiheasustusalalt toimuma vähemalt üks kord nelja nädala jooksul ja hajaasustusalalt vähemalt üks kord 12 nädala jooksul. Selle aasta algusest muudeti seadust aga nii, et see lubab ka tiheasustusalal olmejäätmeid ära vedada üks kord 12 nädala jooksul ehk üks kord kvartalis, kui biojäätmete kompostimine on jäätmetekke kohas tagatud. See tähendab seda, et majaomanikud, kes komposteerivad oma toidujäätmeid oma kinnistul korralikult KINNISES kompostris, kuhu ei pääse ligi kahjurid, linnud ja muud, võivad sõlmida lepingu olmejäätmete äraveoks ka sagedusega üks kord kvartalis ehk neli korda aastas. Linnavalitsusel on õigus kontrollida, kas kompostimine toimub nõuetekohaselt.

Kellele antakse jäätmeveost vabastus?

Vabastuse korraldatud jäätmeveoga liitumisest saab ainult juhul, kui kinnistul ei elata või kinnistut ei kasutata. Vabastus antakse kinnistu omaniku taotluse alusel tähtajaliselt. Vabastuse saanud jäätmevaldajal tuleb üks kord aastas, järgmise aasta 20. jaanuariks, esitada Rakvere linnavalitsusele kirjalik kinnitus, et kinnistul ei ole aasta kestel elatud või kinnistut ei ole kasutatud. Kui vabastatud jäätmevaldaja 20. jaanuariks kinnitust ei esita, loetakse ta korraldatud jäätmeveoga liitunuks 21. jaanuarist arvates. Kui kinnistut hakatakse kasutama, tuleb kohe sõlmida leping jäätmeveoks Lääne-Virumaa Jäätmekeskusega.

Palume ka neil kinnistu omanikel, kes taotlevad korraldatud jäätmeveost vabastust, esitada oma taotlused võimalikult aegsasti, näiteks selle nädala jooksul. Palve tuleneb sellest, et vabastuse saamine otsustatakse linnavalitsuse istungil, mis toimub vaid kord nädalas – esmaspäeviti.

Kas võime võtta konteineri naabriga kahe peale?

Jah. Ühismahutit on lubatud kasutada naaberkinnistutel. Enne jäätmeveolepingu sõlmimist allkirjastage vastav omavaheline kokkulepe. Näidisvorm on leitav Lääne-Virumaa Jäätmekeskuse kodulehelt. Saatke kokkulepe meile koos lepingu või jäätmeveolepingu taotlusega.

Kas tühjenduskorda vahele saab jätta valutult? 

Kui konteinerit tühjenduspäeval prügiautole nähtavale kohale ei panda, järeldab prügiveo auto juht, et see majapidamine ei soovi sel korral tühjendamist, ja kliendile tuleb tühisõiduarve. Tühisõiduarve on poole väiksem kui tavaline tühjendusarve. Kui aga pere sõidab pikemaks ajaks puhkusele või ettevõttel/asutusel on kollektiivpuhkus, on võimalik kokkuleppel korraline vedu tühistada. Selleks tuleb jäätmekeskusele esitada taotlus veograafiku ajutiseks muutmiseks.

Rakvere linna elanikule, kes elab oma majas, tuli kiri seoses märtsis kehtima hakkava korraldatud jäätmeveoga. Kas on tõesti kohustus teha leping Ragn-Sellsiga, kui jäätmevedajaks on korrapäraselt olnud ettevõtja (FIE), kellel on leping jäätmeveo teostamiseks viieks aastaks. Majaomanikul on olemas oma prügikonteiner ja prügiveoga probleeme ei ole olnud.

Nagu eelnevalt rääkisime, tuleb leping sõlmida Lääne-Viru Jäätmekeskusega, kuna korraldatud jäätmeveoga liitumise kohustus tuleneb jäätmeseadusest. Alates 2. märtsist kehtima hakkava korraldatud jäätmeveo puhul võib segaolmejäätmete ning paberi ja papi vedu teha ainult ettevõte, kelle pakkumus on riigihankel tunnistatud edukaks ja kellega jäätmekeskus on sõlminud vastavasisulise hankelepingu. Seega tohivad Rakvere linnas segaolmejäätmete ja paberi ning papi konteinereid tühjendada ainult Ragn-Sells ASi prügiautod, kuid arveid prügiveo eest esitab Lääne-Virumaa Jäätmekeskus.

Jäätmeseaduse järgi tohib mainitud ettevõtja (FIE) Rakvere linnas segaolmejäätmeid ning paberit ja pappi vedada üksnes jäätmeluba või keskkonna kompleksluba omavatelt isikutelt ja ettevõtetelt.

Kuidas määratakse jäätmeveoki peatumiskoht? Kas see võib olla määratud kliendi kinnistul (kui on tagatud juurdepääs)?

Jäätmeveoki peatumiskoha saame määrata lepingu sõlmimisel. Ei ole takistusi tühjendada mahutit ka naaberkinnistult, kui teil on naabriga ühismahuti ja olete sõlminud omavahelise kokkuleppe. Kui soovite jäätmemahutit ümber paigutada, peate jäätmekeskust sellest lihtsalt teavitama.

Mis kellaajal ja mis päeval hakkab mahutite tühjendamine toimuma?

Vedu hakkab toimuma linnas piirkondade kaupa, see tähendab, et igal linnaosal saab olema enda kindel tühjenduspäev. Mahutite tühjendamine on vedajal lubatud kella 6–22.

Kas ma pean oma konteineri aia taha veeretama, kui on tühjenduspäev?

Lihtsustatult öeldes tuleb konteinerile tagada tühjenduspäeval juurdepääs. Täpsemad nõuded selguvad aga lepingu sõlmimisel, sest määravaks saavad konteineri suurus ja ka näiteks see, kas konteiner on ratastel liigutatav või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles