Juhtkiri: Kellel pikem liug, sellel ...

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kas plaanite täna vastlaliugu lasta? Ei, mitte vaid olude sunnil libedal tänaval püstijäämiskursust läbides, vaid nagu vanarahvalt pärit traditsioonid ette näevad – kelgu või lausa saaniga mäest alla tuhisedes. Olgu siis pärast tööd koos kolleegidega või oma pere keskis selleks lõbuks aega võttes.

Küllap lustivad täna kõige rohkem lasteaia- ja algklassilapsed, kes kelgumäele viiakse. Ilmselt jagatakse nendega ka vanarahvatarkust, et mida pikem liug, seda paremat linakasvu on suvel loota.

Muide, kui vanad eestlased lasid liugu ja sõid oa- või hernesuppi ning seajalgu, siis inglased pidasid kukevõitlusi ja mängisid jalgpalli ning küpsetasid pannkooke. Ja päris vanadel aegadel käisid Inglismaal vastlasandid: lapsed laulsid uste taga, et saada toitu ja raha, ning kui uks jäi suletuks, pilluti seda kivide ja potikildudega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles