Täna lastakse vastlaliugu

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kelgutamine.
Kelgutamine. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Täna on vastlapäev, mis kirikukalendris on tuntud kui viimane päev enne suurt ülestõusmispühadele eelnevat paastu. Ka Eesti vanarahva jaoks lõpetas vastlapäev jõuludega alanud söömaaja.

Võeti välja viimased seajalad ja keedeti koos herneste või ubadega – nii saadi rasvane ja toitev kõhutäis. Paiguti keedeti aga hoopis alles hoitud seapead koos tangudega. Vastlapäeval küpsetati pannkooke, vastlapliine, tehti leiba ja karaskit.

Vastlapäev on kelgutamise, mängude ja eriliste toitudega au sees nüüdki.

Liugu minnakse laskma lasteaias ja koolides, eakate klubidki tulevad kokku, et vastlakuklit ning hernesuppi süües mõnusalt aega veeta.

Näiteks Kadilas peetakse täna vastlapäeva talviseid sportmänge mängides, samuti süüakse vastlasööke. Ebavere tervisespordikeskuses toimub vastlapäevale pühendatud lustlik talvine viievõistlus ning kõik huvilised saavad ka reesõitu proovida. Tapal Männikumäel on kavas kõige pikema liu ning kõige lahedama sõiduvahendi võistlus, kõigile pakutakse tasuta suppi. Kundas koolimaja mäel peetaval vastratrallil on peale liulaskmise ning sportmängude kavas kõige huvitavama liulaskmisvahendi konkurss.

Vastlapäevatralle Lääne-Virumaal jätkub aga kogu nädalasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles