AS Liviko kaebas Põllumajandusministeeriumi Estonian Vodka tähise pärast kohtusse

Merly Raudla
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liviko viin. Foto on illustratiivne.
Liviko viin. Foto on illustratiivne. Foto: Sander Ilvest

AS Liviko palus kohtul tühistada põllumajandusministri käskkirja geograafilise tähise Estonian Vodka registreerimise taotluse edastamise kohta Euroopa Komisjonile ning taotles esialgset õiguskaitset. Ministri käskkiri riivab Põhiseaduse vastaselt AS-ile Liviko kuuluvate kaubamärkide „Estonian Vodka“  ja „Viru Valge Estonian Vodka“ varaliste õiguste kasutamist.  AS Liviko õiguskaitse taotlus puudutab muuhulgas Eesti tuntuima ja enim eksporditava kvaliteetviina Viru Valge kaubamärgi kaitset.

AS Liviko kaebuses Tallinna Halduskohtule seisab muuhulgas, et põllumajandusministri käskkirja näol on tegemist kaubamärkide ja nendega seotud varaliste õiguste ehk AS Liviko omandi varjatud ja lubamatu sundvõõrandamisega Põhiseaduse mõttes. Ministri käskkiri on vastuolus Põhiseadusega ning viib rakendamisel konkurentsiõiguse ja Euroopa Liidu õiguse rikkumiseni.

„Kahtlemata ei ole omandi sundvõõrandamine vajalik Eesti traditsioonilise viina tootmise väärtustamiseks, mis on geograafilise tähise taotlemise eesmärgina välja toodud,“ ütles AS Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles