Rakvere linn kingib tagalapataljonile lipu

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tagalapataljoni embleem.
Tagalapataljoni embleem. Foto: Kaitsevägi

Laupäeval kell 11 annetab Rakvere linn Rakvere Ausambamäel lipu 1. jalaväebrigaadi tagalapataljonile.

Pärast pidulikku lipu üle andmist saab näha pataljoni relvastust ja tehnikat.

"Tagalapataljoni jaoks on lipu saamine märkimisväärne sündmus. Meie üksus loodi 27. aprillil 1917. aastal ning siiani pole meie pataljonil olnud oma lippu, mida uhkelt kanda ja mille alla koonduda. Nüüd saab see viga parandatud," ütles 1. jalaväebrigaadi tagalapataljoni ülem kolonelleitnant Kalmer Kruus.

Annetamistseremoonia algab kell 11 ja on avatud kõigile huvilistele. Pärast rivistust pakutakse kohaletulnuile sõdurisuppi ning näidatakse tagalapataljoni tehnikat ja relvastust.

Nii saavad huvilised muuhulgas tutvuda üksuse relvastusse kuuluva 12,7mm kaliibriga raskekuulipildujaga Browning ning 84mm tankitõrje granaadiheitjaga Carl Gustav.

Tehnikast väärib eraldi märkimist spetsiaalselt kuni 60-tonnise tanki transportimiseks mõeldud rasketreiler Mercedes-Benz 2648S Het ja 11,8 tonni kütust mahutav moodne tankurauto.

Tagalapataljoni lipu mustal väeosaküljel on kujutatud 1. jalaväebrigaadi sümbolit - terashalli kotkast, kes hoiab kilbina rinnaesisel tagalapataljoni hobusepea ja hammasrattaga vappi. Kotka ülal on pataljoni nimi ning all loomise ja taasloomise daatumid 27.IV.1917 ja 1.I.2009.

Lipu tagakülg on riigilipu värvides sini-must-valge ning kannab Eesti Vabariigi väikest riigivappi ja kirja "Eesti kodu kaitseks".

Taoline lipukujundus on kaitseväe üksuste jaoks traditsiooniline ja pärineb möödunud sajandi kahekümnendatest aastatest.

Tagalapataljoni peamine ülesanne on ajateenijate baasil ette valmistada sõjaaja koosseisu ja tagada 1. jalaväebrigaadi lahinguvõime.

Rahuajal toetatakse aasta läbi 1. jalaväebrigaadi staapi, Scoutspataljoni, Kalevi jalaväepataljoni ja teisi brigaadi allüksusi. Vajadusel abistatakse ka tsiviilsektorit nii tehnika, varustuse kui ka väljaõppega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles