Virumaa pärgas priiust

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
27. korda välja antud Virumaa kirjandusauhind kuulub Alo Lõhmusele Vabadussõja inimlikku mõõdet puudutava teose eest.
27. korda välja antud Virumaa kirjandusauhind kuulub Alo Lõhmusele Vabadussõja inimlikku mõõdet puudutava teose eest. Foto: Montaaž, Internet, Sille Annuk / Postimees

Virumaa kirjandusauhind kuulub Alo Lõhmuse teosele “Priius, kallis anne”, milles otse Vabadussõja sündmuste keskelt kõneleb eestlaste kalleima vara – oma riigi – loomise eest võidelnute hääl.

Raamatus alapealkirjaga “Elu ja surm Vabadussõja kõige raskemal ajal” räägivad päevikute ja kirjade kaudu mehed soomusrongilt ja sõjaväljalt. Alo Lõhmus viib lugeja kesk sõja ilustamata ja halastamatut tegelikkust. Teoses avaneb sõdurite ja nende perede vaprus ning traagika. Sõjal selles raamatus on sügavalt inimlik mõõde.

Žürii otsus pärjatava teose asjus oli üksmeelne. Tõdeti, et Alo Lõhmuse käe all on inimlikest lugudest sündinud monumentaalne teos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles