Narkobande pääses kohtust vaid kerge ehmatusega

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi kohtumajast pääsevad narkokurjategijad mõnikord vaid tingimisi vanglakaristusega.
Jõhvi kohtumajast pääsevad narkokurjategijad mõnikord vaid tingimisi vanglakaristusega. Foto: Toomas Herm / Virumaa Teataja.

Jaanuaris pidi kohtukulli ette astuma peksmises ja narkokuriteos süüdistatav HAG, kuid ei astunud, sest ta peeti Austrias kinni teise riigi vahistamismääruse alusel.

Viru maakohtu pressiesindaja Jelena Muttonen ütles, et vahistamismäärust ei andnud välja Eesti, vaid kolmas riik. “Kui tulevad uued andmed tema kohta, siis määratakse uus kohtuistung,” lisas Muttonen.

Kõik sai alguse 2013. aastal, mil lisaks HAG-le anti kohtu alla AA, TT ja MM. Nelja noort meest süüdistati narkokuriteos, kolme veel ka peksmises. Kõik mehed peeti kinni 7. mail ja ülejärgmisel päeval andis kohus loa nad vahi alla võtta.

Viru maakohtu Rakvere kohtumaja kohtunikud tegid enesetaanduse. Üks kohtunik põhjendas enesetaandust, et osales kriminaalasjas eeluurimiskohtunikuna, teise kohtuniku abikaasa oli osalenud kaitsjana. Kolmas kohtunik oli tuttav ühe süüdistatava sugulasega ja neljanda kohtuniku pereliikmed olid tööalaselt tuttavad ühe süüdistatava sugulastega.

Olukorda, kus kõik kohtunikud teevad enesetaanduse, tuleb ette harva. “Sellist asja juhtub harva, meie majas keskmiselt vahest üks-kaks korda aastas,” ütles Rakvere kohtumaja juht Tiit Kullerkupp.

Pärast Rakvere kohtumaja õigusemõistjate kollektiivset enesetaandust anti asi Jõhvi kohtumajale. Toimik jõudis sealse kohtuniku lauale paar päeva enne süüdistatavate vahi alla võtmise aja lõppemist ehk poole aasta möödumist. Kohtunik viitas ajapuudusele ja jättis tegemata määruse tõkendi pikendamise või muutmise kohta, ja kohtualused jalutasid vanglamüüride vahelt vabadusse.

Koos HAGga pidi kohtu ette astuma MM. Kehalise väärkohtlemise eest karistas kohus teda kokkuleppemenetluse korras üheksa kuu pikkuse vangistusega ja narkokuriteo eest kolmeaastase vangistusega.

Reaalne vangistus asendati tingimisi karistusega koos kolmeaastase katseajaga.

Kuhu kadusid sellest seltskonnast ülejäänud kaks? Kuigi AA ja TT pidid 2013. aasta lõpus peetud eelistungi järgi astuma samuti tänavu jaanuaris seadusesilma ette, peeti nende üle kohut juba eelmise aasta alguses. Ja nagu lugeja juba aimab – kokkuleppemenetluse korras.

TTd süüdistati lisaks narkokuriteole veel kehalises väärkohtlemises. Nimelt lõi TT 2013. aasta 25. jaanuaril Rakveres Laada tänaval kurikataolise puukaikaga 30aastast meest, mistõttu kannatanu kukkus. Seejärel peksis kurikakangelane koos HAG ja MMiga maas lamavat meest rusikate, jalgade ja kurikaga.

Kehalise väärkohtlemise eest määras kohus TT-le karistuseks ühe aasta ja narkokuriteo eest kolme aasta pikkuse vangistuse. Nagu lugeja juba aimab, asendati reaalne vangistus tingimisi karistusega – kui TT ei pane nelja aasta pikkuse katseaja jooksul toime uut tahtlikku kuritegu ja täidab kriminaalkontrolli nõudeid.

AA aga astus kohtukulli ette juba eelmise kuriteo eest määratud tingimisi karistuse katseajal sooritatud uue tahtliku kuriteo eest. 2011. aasta augustis karistas kohus AAd suures koguses narkootilise aine grupiviisilise käitlemise eest aasta ja kolme kuu pikkuse vangistusega tingimisi koos aasta ja kaheksa kuu pikkuse katseajaga. Järgmise aasta 15. mail aga pikendas kohus katseaega poole aasta võrra, sest AA rikkus käitumiskontrolli nõudeid ja pruukis katseajal narkootilist ainet.

Sellega aga asi ei lõppenud. 7. mail 2013. aastal peeti AA kinni narkootilise aine väikeses koguses käitlemise eest.

Kohus mõistis talle selle eest 11 kuud vangistust, millele lisati varasema kuriteo eest kandmata ühe aasta pikkune vanglakaristus. Kokku üks aasta ja 11 kuud. Sellest lahutati eelvangistuses oldud aeg ja järele jäi aasta ja 5 kuud. Vanglakaristuse asendas kohus 1062 tunni üldkasuliku tööga. AA peab selle ära tegema kahe aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles