Meie oma klassik: Eduard Vilde 150

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meie oma klassik: Eduard Vilde 150.
Meie oma klassik: Eduard Vilde 150. Foto: Internet

Eduard Vilde nime kandev kirjandusauhind on praegu Eestis välja antavatest vanim. Järjekordne laureaat kuulutatakse välja täna, 4. märtsil, klassiku 150. sünniaastapäevale pühendatud pidulikul õhtul Tallinnas Eduard Vilde muuseumis.

Ajaloolise tõe radu pidi käies alustame sellest, et ilmakuulus kunstnik Carl Timoleon von Neff (sündinud 1802 Püssis, ristitud Viru-Jaagupis) hakkas oma rikkalikule kunstikogule varjupaika otsima. Ta heitis pilku ka Rägavere mõisale, kuid siit sai ta vaid abikaasa. Ta oli ostnud Piira mõisa, ent see oli liiga väike ja majas oli vamm ...

1860. aastal ostis C. T. Neff Muuga mõisamaad, kuhu ta hakkas ehitama enda projekteeritud mõisahoonet. Kunstiajaloolane Heino Ross kirjutab oma raamatus: “Neff elas Piiral, tõusis hommikul kell kolm, jõi tulist kohvi ja asus hallide traavlitega teele. Muugas istus hobuse selga ja ratsutas põldudel, metsas ning soodes. Pimeduse saabudes võttis jällegi ette 30verstase tee Piirale.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles