Kurioosum: liiklusõnnetusest paranenu nägi esimest korda välja minnes, et auto alla on jäänud tädi

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekäigurada.
Ülekäigurada. Foto: Eeva Kaun

Eile pärastlõunal läks hiljuti Rakveres Laada tänaval jalakäijate ülekäigurajal autolt löögi saanud Anneli Kononenko esimest korda pärast õnnetust välja ja kuulis esmalt kiirabiauto sireeni. Lähemalt vaatama minnes nägi, et kanderaamil on tema tädi, kes oli äsja Tuleviku tänaval ülekäigurajal auto alla jäänud.

“See tekitab mingit hirmu,” tunnistas Kononenko, kes nüüd mõtleb, et mis teid pidi kuhu liikuda. “Iial ei või teada, kust mingi pauk tuleb,” lisas ta.

Naise hinnangul tegelevad roolikeerajad sõidu ajal muude asjadega, näiteks nutividinatega. Ja siis ei märgatagi jalakäijat. “Siin peab olema mingi laiem põhjus,” ütles Kononenko jalakäijatega sageli juhtuvate õnnetuste üle arutledes.

Naisel oli pretensioone ka politsei tegevusele. Kui ta 14. veebruaril auto alla jäi, võtsid korravalvurid talt telefoninumbri ja lubasid helistada, kuid pole seda tänini teinud. Eile tädiga juhtunud õnnetuse puhul jäi politsei Kononenko hinnangul hiljaks. “Tunnistajad pidid vähemalt pool tundi ootama, et politseile selgitusi anda,” ütles Kononenko.

Eile pärastlõunal kella poole nelja ajal sõitis 58aastase Urmase juhitud sõiduauto Nissan Almera Tuleviku 7 maja juures otsa jalakäijate ülekäigurajal sõiduteed ületanud 46aastasele Lailale. Kiirabi viis liiklusõnnetuses vigastada saanud jalakäija Rakvere haiglasse. Jalakäijale otsa sõitnud juht lahkus sündmuskohalt.

Rakvere politseijaoskonna pressiesindaja Mari Riina Rist rääkis, et üks pealtnägija helitsas hädaabinumbril 112 ja andis lisaks liiklusõnnetuse teatele ka jalakäijale otsa sõitnud auto kirjelduse. Politsei sai peagi auto kätte. Selle juht oli kaine, kuid politseinikel tekkis kahtlus, et sohvri tervisega ei ole kõik korras ja Urmas viidi Rakvere haiglasse, kus ta on tänini.

Juhi väitel ta ei näinud, et oli jalakäijale otsa sõitnud.

Eelmises liiklusõnnetuses kannatada saanud naise pretensioonidele vastates, tõi Rakvere politseijaoskonna juht Indrek Link esile, et kõige tähtsam on kannatanule arstiabi osutamine. Politseil on võimalus kannatanuga pikemalt tegeleda pärast esmaabi osutamist. “Saame vajalikud andmed arstiabi osutanud asutuselt,” täpsustas Link.

Et politseil oli info sõiduki sündmuskohalt lahkumise kohta ja juhi seisund oli sel hetkel teadmata, siis oli politsei esmaseks ülesandeks selgitada välja sõiduki asukoht ja takistada selle edasine liikumine, et ära hoida võimalikud õnnetused teiste liiklejatega.

“Tööl olnud avariipolitseinik, kes asus Pajustis, kuulis toimunust raadioside kaudu ja kuna ta oli märganud sarnaste tundemärkidega sõidukit selles piirkonnas liikumas, asus seda otsima,” jätkas Link. Sõiduki leidmisel selle juht peatamismärguandele ei reageerinud ning talle sõideti peatumismärguannet andes järgi 5 kilomeetrit.

Politseinikud said aru, et sõidukijuhiga ei olnud kõik tavapärases korras, kuna sõidukijuhi sõidustiil oli ebakindel. Sõiduk jäi lõpuks seisma Viru-Jaagupis. Hädaabinumbrile edastatud sõiduki registrimärk oli ebatäpne ja õige sõiduk suudeti kinni peatada tänu politseiniku tähelepanelikkusele, kes märkas autol vigastusi, mis võisid olla tekkinud avarii tagajärjel.

Pärast sõidukijuhi tabamist sõitsid politseinikud avariikohale, et tegeleda tõendite kogumisega, sealhulgas tunnistajate küsitlemisega.

14. veebruari õnnetuse osas on politseil menetlus pooleli. Politsei võttis tõesti kannatanult telefoninumbri. Temaga oli ütluste saamiseks plaanis ühendust võtta peale seda, kui on tervishoiuasutuselt saadud teatis tervisekahjustuse ja nende ulatuse kohta. “Tänaseks on see teatis olemas ning kannatanuga võetakse ühendust lähipäevadel,” lubas Link. “Arvestada tuleb, et menetlused koosnevad erinevatest toimingutest tõendite kogumiseks ja nende tegemine võib võtta aega,” lisas ta.

Jalakäijatele tuletab politsei veel kord meelde, et enne kui jalakäija astub sõiduteele, peab ta olema veendunud, et teda on märgatud ja sõidukid seisma jäänud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles