Juhtkiri: Ka üks on lahinguväljal sõdur ehk igaüks loeb

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Juhtus selline asi, mida annab mäletada – riigikogust jäädi välja ühe häälega. Asjale lisab pikantsust tõik, et kui esialgu oli väljajääjaks üks, siis pärast häälte ülelugemist hoopis teine.

Iseenesest tekitab see üleüldse umbusku häältelugemisse, kusjuures jutt ei käi sugugi üksnes seni kahtluse alla seatud e-häälte õigsusest.

Aga ühe-kahe häälega eksimine on inimlik. Kümnete, sadade ja tuhandete häältega kindlasti ei eksita.

Tagasi IRLi nimekirjas kandideerinud Sven Sesteri ja Viktoria Ladõnskaja juurde. Üks on juba kogenud poliitik, teine aga ajakirjandusest tulnud väikelapse ema.

Kui eemalt vaadata, siis on kahju sellest, kes välja jäi. Hea palk ja lugupeetud positsioon. Aga lähemalt vaadates on ju ainult kiiduväärt, et riigiotsa saab noor inimene, kes evib naise ja mitteeestlasena – küll eesti keelt hästi valdavana – värskemat maailmavaadet.

Kuid mida näitab see olukord laiemalt? Nimelt seda, et igas situatsioonis peame ikka ja alati meeles pidama, et iga inimene on väga tähtis.

Me oleme harjunud arvama, et valima pole mõtet minna, sest “minu hääl niikuinii ei loe”. Sellest mentaliteedist kõneleb ka meie piinlikult madal valimisprotsent. Ses suhtes on La­dõnskaja ja Sesteri kaasuse puhul tegu lausa näidisprotsessiga.

Iga hääl loeb, iga inimene on tähtis, ka üks on lahinguväljal sõdur. Näiteks mõnikord sõltub kas või ühest lapsest, kas kohalik külakool pannakse kinni või mitte. Lääne-Virumaal on küla, kus tänu ühele paljulapselisele perele külakool säilis. Pärast selle pere laste sirgumist kool suleti. Igaveseks.

Mõnikord võib kaalukeeleks olla kas või üks ostja, kes teeb tehingu, mis päästab ettevõtte pankrotist. Ja sel moel muudab saatust. Mitte ainult enda ega selle firma omaniku ja töötajate oma, vaid lõpuks ka kogu maailma saatust. Kõik me teame, mis asi on liblikatiiva efekt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles