Külalood: Ma jumaldan halbu raamatuid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein, see Kadrina Sikk.
Rein, see Kadrina Sikk. Foto: Meelis Meilbaum

Mäletan kohtumist halva raamatuga. Võib-olla isegi väga halva raamatuga. Oli eelmine tasuta raamatu laat ja lugemisvara laamad hakkasid juba vähenema. Laudadel oli näha isegi pinda ning näis, et viimaks on raugemas ka nende bibliofiilide ramm, kes palehigis kastitäite kaupa lugemisvara välja veavad.

Ning sel hetkel nägingi ma halba raamatut. Nii halba, et keegi ei tahtnud. See vedeles üksinda lauaäärel, tühjus ümberringi. Pealkiri oli “Moldaavia kunst” ja üllitusaasta 1983. No miks peaks küll üks täie mõistusega inimene tahtma vaadata, millisena kujutasid moldaavlased 80ndate alguses Leninit. Ja kui pingul olid proletaarse viinamarjakorjaja musklid. Oli üsnagi tõenäoline, et see halb raamat rändab peagi halbade raamatute Valhallasse, et mitte öelda makulatuurihunnikusse. Kellele on vaja stagnaaja sotsialistliku realismi taieseid Moldovast? Hüvasti, mõttetu raamat!

Aga ei! Ma päästan ta! Haarasin halva raamatu pihku, sest mulle oli meenunud – just samal õhtul seisab mul ees kohtumine Moldova suursaadikuga. Kindlasti läheb talle korda teadmine, millisena nähti Moldaavia kunsti Eesti NSVs, kolmkümmend aastat tagasi. Nii mõtlesin – ja õigesti mõtlesin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles