Kombejutt emakeelest

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hea lugeja, mis päev on 14. märts? Esmaspäev. Kevadelõhnaline. Mõnel on sünnipäev. Aga veel? Emakeelepäev. EMAKEELEPÄEV!!! Kel muidu aega napib, võiks täna raamatu kätte võtta. Televiisorit jõuab alati vaadata. [---] Tänane kombejutt on ilusast emakeelest ja mõnest uuest sõnast selle sees. Tõesti, suht uued sõnad on suht ja ka suhtkoht.

Interneti jututubades ja ajalehtede võrgukommentaarides on need tavalised. Nüüd kipuvad nad kõnekeelest juba paberilegi. Millega on tegu?

Sõbrad soomlased on need meile lahkelt laenanud, sõnad on pärit argikeelest, tähendavad suhteliselt, üsna, õige, päris, üpris. Noor(em) keelekasutaja peab neid omaks ja n-ö pärissõnadeks, vanem ja veidi kriitilisem ütleks siinkohal – parasiitsõnad. Ja tegelikult on meil olemas ju head ja omased sõnad: päris, üsna, üpris, võrdlemisi, kaunis, enam-vähem, suhteliselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles