Maakonnas algavad ulatuslikud õppused

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hävitajad õhus.
Hävitajad õhus. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Kaitseväe peastaap korraldab koostöös Kadrina vallavalitsusega reedel teavituskoosolekud, et jagada infot seoses 19. märtsist kuni 17. aprillini toimuva Eesti õhuväe ja USA liitlaste õhujõudude ühisõppusega.

USA õhuväe poolt osaleb õppusel 510. hävitajate eskadrill, mis baseerub alaliselt Aviano lennubaasis Itaalias ja mille 14 hävitajat F-16 on õppuse ajaks asunud ajutiselt Ämari lennubaasi.

Õppusel hävitatakse esimest korda taasiseseisvunud Eestis lennukitelt lahingumoonaga maapealseid sihtmärke. Sellega seoses võib polügooni ümbruskonnas kuulda pommiplahvatusi ning pardakahurite tulistamist. Samuti võib märgata polügooni ümbruses madallende sooritavaid hävitajaid.

Enamus kasutatavat lahingumoona on siiski õppeotstarbeline ning ei tekita märkimisväärseid heliefekte.

Õhuväe õppused toimuvad tööpäeviti ajavahemikus kella 10-17. Õppuse käigus tehakse keskpolügooni ümbruses mürauuringuid kaardistamaks lahingumoona ning madallendudega kaasneva müra taset erinevatel suundadel. Uuringute tulemused võetakse arvesse edasiste õppuste planeerimisel.

Nii lahingumoona kasutamine kui ka madallennud järgivad Eesti vabariigi seadusi ning on kooskõlastatud lennuametiga.

Oma õppusega on väljas kaitseliitlasedki. Kaitseliidu avalike suhete osakonna juhataja asetäitja Tanel Rütman ütles, et Kirde maakaitseringkonna malevad, kuhu kuulub ka Viru malev, korraldavad reedet laupäevani vältava õppuse “Kobra”, mis on ettevalmistus eelolevaks suurõppuseks “Siil”. Rütmani sõnul on tegemist juhtimisõppusega. “Paugutamist ei ole,” lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles