Juhtkiri: Taevas näeb imesid

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Inimene on ikka armastanud taevalaotust jälgida, kas siis otsides pidet palves üles vaadates või lootes leida seal midagi müstilist, mida enne pole nähtud.

Linnutee ja Põhjanael on aga meie igaõhtused saatjad, ning kui neid kusagil maailma teises paigas silmata, siis tuleb ikka meelde ka kodutare.

Lummav tähistaevas ning kõik selle taga jätavad fantaasiamaailmale palju ruumi, panevad pisikese kahejalgse selles kõiksuses filosoofiaradu käima ja oma keerulisi mõtteid mõlgutama. Keegi pole näinud kuu teist külge.

Kokku on see kõik veel ka romantiline peale selle.

Üleeilne öö tõi Eesti kohale enneolematu vaatemängu veiklevate virmaliste näol. Kui tavaliselt on virmalised vaadeldavad harvemate sähvatustena madalamal silmapiiri kohal põhja suunas, siis seekordne looduse vaatemäng hõlmas kogu taevalaotuse.

Punased, sinised, rohelised, kollased kiired ja laigud kandusid põhjakaarelt otse pea kohale.

Nii sotsiaalmeedias kui ka mujal levitati loodusimest kauneid fotosid ning eile hommikul võis kohata uniste nägudega inimesi, kes olid öösel seda kummalist vaatemängu öhe õhates jälginud.

Vanasti öeldi, et virmalised ehk põhjavalgus tekib siis, kui nõiad vihtlevad.

Tegelikult on tegemist atmosfääri kõrgemates kihtides esineva optilise nähtusega, mille põhjustab Päikeselt lähtuvate laetud osakeste (nn päikesetuule) kokkupõrge Maa atmosfääri osakestega.

Aga see pole veel kõik. Juba homme kella 11 ja 13.16 vahel on selge taeva korral võimalik vaadelda osalist päikesevarjutust. Seda tehes tuleb muidugi olla hoolikas, et mitte oma silmi rikkuda.

Võib-olla on huvitav teada, et päikesevarjutust on võimalik vaadelda ka projektsioonimeetodil. Selleks läheb vaja kingakarpi, millel käib kaas pealt. Kingakarbi kitsama seina keskele tuleb teha nõelaga pisike auk ja karp suunata Päikese poole (selleks tuleb vaadata, kuidas muutub karbi vari maapinnal – kui vari on kõige väiksem, on karp Päikese suunas) ning vaadata karpi pealtpoolt, et auguga seina vastasseina tekiks pisike Päikese kujutis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles