Viru-Jaakobi kirikulised kogunesid kirjandustundi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru-Jaagupi kirik.
Viru-Jaagupi kirik. Foto: Internet

Siinmail on ammustest aegadest kirjasõnast lugu peetud ning ikka ja jälle raamaturahvas kokku kutsutud. Meenub Lehte Hainsalu vana testamendi aineliste poeemide ettekandmine Viru-Jaakobi kirikus, esitajateks kaks võimsat meeshäält Toomas Suuman ja Tarmo Linnas. Kiriku gootika lisas kõik, mis oli tema võimuses. Kokku said kirjaniku mõte ja märgilisus. Parim!

Mõni aasta hiljem, Viru-Jaagupi suvepäevadel, esitas vabariiklik näitetrupp Viru-Jaakobi kirikus Mats Traadi “Harala elulood”. Kus neid elulugusid siis veel õigem oleks olnud esitada? Kirik oli rahvast puupüsti täis. Ka kirjaniku pere oli kohal, võttis vastu lilli ja oli rõõmus ning menust üllatunud. Ilus jaanipäev oli.

Läinud pühapäeval, päev pärast emakeelepäeva, istuti pärast kiriklikku teenistust siinse leeritoa kohvilauda, kirjanduslikku kohvikusse. Teemaks võeti “Kristlus ja kirjandus”. Koguduse õpetaja Tarmo Linnas tegi sissejuhatava ülevaate ja mõtted hakkasid näidete varal elavalt hargnema. Loetut analüüsiti ja kõrvutati. Üks teadis üht ja teine teist lugu. Pikemat seletust vajas kohe Aadu Hindi looming – noorem rahvas ei osanud algul sellest usuteemat leida. Siis toodi veenvaid näiteid kirjaniku varasemast, 30. aastate loomingust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles