Inimesed jälgisid päikesevarjutust

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna keskpäeval sai üle kogu Eesti jälgida päikesevarjutust. Palja silmaga ei saanud peale hämardumise arugi, et midagi muutunud oleks, kuid abivahendeid kasutades võis jälgida imelist päikesevarjutust.

Väike-Maarjas seisatas nii mõnigi inimene, et läbi CD-plaadi või spetsiaalsete keevitusprillide varjutust vaadata. Oli ka neid, kes elus esimest korda päikesevarjutust näha said, isegi, kui aastaid juba üle viiekümne.

Eestis täna nähtav osaline päikesevarjutus kattis 77,7 protsenti Päikese läbimõõdust ja sellega võrreldavat päikesevarjutust saab Eestis järgmine kord näha alles 25. oktoobril 2022.

Tänane päikesevarjutus algas kell 11 ja lõppes kella 13 ajal, varjutuse maksimaalne faas oli kell 12.09.

Päikesevarjutus tekib siis, kui Kuu liigub läbi Maa ja Päikese vahelt ning Kuu varjutab osaliselt või täielikult päikesevalguse. Päikesevarjutus võib olla täielik, osaline või rõngakujuline.

Täieliku päikesevarjutuse korral katab Kuu Päikese täielikult. Osalise päikesevarjutuse korral ei möödu Kuu täpselt Päikese eest ja Päikesest oleks justkui tükk ära hammustatud. Rõngakujulise päikesevarjutuse korral liigub Kuu küll täpselt Päikese ette, kuid paistab Päikesest väiksema ja ei suuda kogu Päikest ära varjata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles